Spalacidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spalacidae
Ehrenbergs blinde muis (Nannospalax ehrenbergi)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Onderorde:Myomorpha
Superfamilie:Muroidea
Familie
Spalacidae
Gray, 1821
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Spalacidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Spalacidae zijn een familie van knaagdieren uit de superfamilie Muroidea die voorkomt in Afrika, Zuidoost-Europa en Azië. De familie omvat de molhamsters (Myospalacinae), de wortelratten (Rhizomyinae) en de blindmuizen (Spalacinae).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Alle soorten zijn aangepast aan een ondergrondse levenswijze en delen daardoor kenmerken als "de reductie of afwezigheid van ogen, een stomp lichaam, een korte staart (minder dan 50% van de kop-romplengte), en reductie van de derde kies."[1] In de 20e eeuw beschouwden de meeste onderzoekers deze gedeelde kenmerken en levenswijze als een voorbeeld van convergente evolutie, maar in het begin van de 21e eeuw lieten DNA-studies zien dat deze groepen wel degelijk een clade vormen, die de zustergroep is van alle andere Muroidea.

Evolutie[bewerken | brontekst bewerken]

Over de evolutie van de Spalacidae is nog weinig bekend. De molhamsters zijn afgeleid van de Miocene Aziatische Gobicricetodontinae en de bamboeratten en Afrikaanse wortelratten kunnen via Prokanisamys en Eumyarion kowalskii van het Miocene Euraziatische geslacht Eumyarion worden afgeleid, maar de precieze relaties tussen deze vormen en de Vroeg-Miocene Debruijnia, het oudste lid van de blinde muizen, zijn nog onbekend.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

In de familie worden de volgende geslachten geplaatst:[2]