Spanking

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een blijkbaar vrolijk ontvangen spanking

Spanking is een term van Engelse origine, ontstaan in 1727, vermoedelijk als onomatopee. Oorspronkelijk was spanking of billenkoek de handeling waarbij iemand slaag krijgt op de (al dan niet blote) billen met een open hand. In de loop der jaren is de betekenis verbreed tot het slaan met attributen zoals gesels, riemen, roeden of (meestal houten) paddles. De Engelse term spanking wordt in andere talen meestal vooralsnog gebruikt voor slaan op de billen als erotische activiteit. De Nederlandse termen billenkoek en pak voor de broek worden eerder gebruikt om slaag op het achterste als lijfstraf mee aan te duiden.

Spanking en endorfinen[bewerken | brontekst bewerken]

De uitgedeelde tikken veroorzaken in meerdere of mindere mate pijn. In respons hierop worden, om deze pijn minder te voelen, in de hersenen endorfinen afgescheiden, de lichaamseigen stoffen die op dezelfde receptor gaan zitten als morfine. Dit geeft een plezierig en behaaglijk gevoel en kan de seksuele opwinding versterken.

Spanking en sadomasochisme[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaat van een spanking in de film Final exam

Spanking als erotische activiteit kan op zichzelf staan, maar kan ook onderdeel zijn van bdsm, waarbij billenkoek – doorgaans als 'straf' – kan worden toegepast binnen een rollenspel van dominantie en submissie, soms eerder realistisch en traditioneel (bijvoorbeeld zoon over vaders knie(ën), over bank voor stokslagen op school), soms vergezocht, eventueel gecombineerd met genitaal-seksuele handelingen.

Zie de categorie BDSM spanking van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.