Spanningscorrosie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Spanningscorrosie is een scheurvormende corrosievorm onder invloed van de gelijktijdige inwerking van een corrosief medium en trekspanningen. Spanningscorrosie kan in praktisch alle metalen optreden.

Zonder de trekspanningen zou het metaal veelal niet of nauwelijks worden aangetast door hetzelfde medium. Anderzijds zijn zonder het corrosieve medium veel hogere trekspanningen nodig om het materiaal te doen bezwijken. In de literatuur wordt voor spanningscorrosie vaak de afkorting SCC gebruikt, van het Engelse Stress Corrosion Cracking.

Gevoelige materiaal-milieu combinaties[bewerken]

Bij spanningscorrosie kan men niet spreken van een materiaal dat hiervoor gevoelig is, of een medium dat spanningscorrosie veroorzaakt. Het gaat om de combinatie. Zo kan spanningscorrosie optreden in austenitisch roestvast staal onder invloed van chloriden, maar niet in combinatie met nitraten. Daarentegen kan ongelegeerd staal scheuren ten gevolge van de inwerking van nitraten, en niet bij blootstelling aan chloriden. Niet alleen de combinatie trekspanning/elektrolyt is van belang, ook de temperatuur. Zo wordt bij roestvast staal onder een temperatuur van circa 60 °C geen spanningscorrosie geconstateerd. Overigens worden in dat laatste geval wel andere corrosievormen versterkt. Voorbeeld: auto's aan zee roesten sneller dan in het binnenland.

Inwendige corrosie[bewerken]

Bij inwendige corrosie vindt de aantasting van de installatie van binnenuit plaats. Dit kan komen door dat er bepaalde toegepaste materialen niet bestand zijn tegen een combinatie van factoren. Bijvoorbeeld een open leidingsysteem van staalverzinkte buis of een koperen leidingsysteem i.c.m. bepaalde chemische eigenschappen van het drinkwater. In de Technische documentatie is informatie te vinden over inwendige corrosie bij cv-installaties en bij drinkwaterinstallaties gemaakt van roestvast staal, staalverzinkt, koper en combi installaties.

Uitwendige corrosie[bewerken]

Uitwendige corrosie kan ontstaan doordat installaties langdurig bloot staan aan ongewenste regen, vocht of damp. Dit kan dan namelijk tot problemen gaan leiden, de verantwoordelijkheid en de uitvoering van maatregelen om de uitwendige corrosie tegen te gaan liggen bij de voorschrijver en installateur. In de Technische documentatie is informatie te vinden over uitwendige corrosie bij roestvaststalen, staalverzinkte, koperen koper-gasinstallaties.

Invloed door toepassing en verwerking[bewerken]

Corrosie kan ook ontstaan doordat installaties niet juist zijn ontworpen of wanneer er een foutieve bedrijfstoepassing plaatsvindt. In de technische documentatie staat uitgebreid beschreven op welke punten men dan dient te letten.

Invloed door isolatie[bewerken]

Isolatie biedt in de regel geen corrosiebescherming, met als uitzondering een “gesloten cel” isolatie, waterdicht verlijmd, die wel een goede corrosiebescherming biedt. In de technische documentatie kan men lezen aan welke voorwaarden er zijn voor de isolatie van roestvast staal, staalverzinkt en koper.

Spanningscorrosie[bewerken]

Spanningscorrosie is een vorm van corrosie die leidt tot scheurvorming in bepaalde metalen als gevolg van interactie tussen metaal, het milieu en een mechanische belasting (trekspanning bij montage).