Spar (platform)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Devil's Tower-spar in de Golf van Mexico
Kraanschip Thialf naast Perdido

Een spar (single point anchor reservoir) is een drijvend productieplatform dat wordt toegepast in diep water.

Beschrijving[bewerken]

Een sparplatform bestaat uit een verticale cilinder met een grote diameter met bovenop een dek.[1] Op het dek staan de productie-installaties en de verblijven voor de bemanning. Het grootste deel van de spar zit onder water.[1] Van de cilinder wordt het onderste deel gevuld met ballastmateriaal. Het materiaal is zwaarder dan water waardoor het zwaartepunt van het platform wordt verlaagd en dit zorgt voor stabiliteit.[1] De spar wordt verankerd aan de zeebodem door middel van ankers die rondom zijn aangebracht.

De spar ligt in principe vast op een locatie, maar door de ankers aan te halen of te vieren kan de spar kleine horizontale verplaatsingen doen.[1] Dit biedt de mogelijkheid meerdere boorputten te slaan op een klein oppervlak. De kern van de cilinder is hol, waardoor pijpen van het dek naar de zeebodem kunnen zakken. De bovenste helft van de spar kan verder gebruikt worden voor de tijdelijke opslag van aardolie dat opgehaald wordt met shuttletankers.[1] Hier is ook ruimte om het niet gebruikte deel van de ankerkettingen op te slaan.

Versies[bewerken]

Er zijn drie versies van de spar.[1]

  • spar: de klassieke vorm is een geheel betonnen cilinder
  • truss-spar: bij de truss spar is de onderste helft van de cilinder een stalen vakwerk met geheel onderaan een extra gewicht voor de stabiliteit. Het vakwerk is aan de onderkant van het betonnen deel bevestigd. Dit heeft als voordeel dat er minder materiaal wordt gebruikt en is dus goedkoper om te maken
  • cel-spar: de cel spar heeft een grote centrale cilinder die omringd wordt door kleinere cilinders van wisselende lengte. Onderaan de cilinders zijn reservoirs voor het zware ballastmateriaal.

Inzet[bewerken]

De eerste spar was de Brent Spar die in 1976 in gebruik werd genomen als Floating Storage and Offloading Unit. De eerste spar die ook gebruikt werd voor olieproductie was de Neptune-spar, gelegen in de Golf van Mexico, en in september 1996 geïnstalleerd.

Perdido is een truss-spar in de Golf van Mexico en ligt in een record waterdiepte van 2438 meter.[2] Deze spar wordt beheerd door Royal Dutch Shell en werd gebouwd tegen een kostprijs van $ 3 miljard.[2] Perdido kan per dag 100.000 vaten olie verwerken en heeft een geschatte levensduur van 20 jaar.[2]