Sparta Rotterdam (vrouwenvoetbal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sparta Rotterdam
Naam Sparta Rotterdam Vrouwen
Opgericht 1 juli 2017
Plaats Vlag Rotterdam Rotterdam
Stadion Het Kasteel
Capaciteit 11.000
Technisch directeur Vlag van Nederland Jonneke Schuurbiers (coördinator vrouwenvoetbal)
Trainer Vlag van Nederland Jordi van de Sande
Website Officiële website
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Sparta Rotterdam Vrouwen is een Nederlands vrouwenvoetbalteam uit het Zuid-Hollandse Rotterdam, onderdeel van Sparta Rotterdam, dat is opgericht op 1 juli 2017.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De vrouwenvoetbaltak van de Spartanen werd in 2017 opgericht toen Sparta Rotterdam en de Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland de handen in een sloegen op het gebied van vrouwenvoetbal. De samenwerking tussen beide organisaties kende een looptijd van drie seizoen, nadien werd de samenwerking stopgezet. De club, destijds spelend onder de naam Sparta/JVOZ, werd in het eerste jaar van haar bestaan kampioen in de derde klasse, tevens wonnen ze de beker voor amateurs in het vrouwenvoetbal. Het tweede seizoen werd afgesloten met het kampioenschap in de tweede klasse, wat betekende dat ze in het daaropvolgende seizoen uit zouden komen in de eerste klasse. Dat seizoen werd afgebroken door de coronacrisis in Nederland. Op dat moment stond Sparta/JVOZ bovenaan met een periodetitel op zak en nog slechts zeven wedstrijden te spelen.

In de zomer van 2020 werd het elftal, na afloop van de samenwerkingsovereenkomst, volledig overgeschreven naar Sparta Rotterdam.[1] Aanvankelijk werd er geen promotie-/degradatie toegepast vanwege de gevolgen van de coronacrisis, maar toen bekend werd dat er een team uit de hoofdklasse lager wilde gaan spelen accepteerden de KNVB het verzoek van Sparta om een niveau hoger in te stromen. Naast het eerste vrouwenelftal werd er in dat seizoen gestart met een trainingsgroep voor talenten in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar. De speelsters binnen deze selectie trainen/spelen één à twee keer per week in Rotterdam, terwijl zij lid blijven van hun eigen vereniging.

Op 8 april 2021 maakte Sparta bekend toe te treden tot de Vrouwen Beloftencompetitie.[2] Hiermee zette de club een volgende stap in de doorontwikkeling van haar talentvolle voetbalsters en de mogelijke toetreding tot de Vrouwen Eredivisie. Sparta werd de elfde deelnemer aan de beloftencompetitie, waar ook stadsgenoten Feyenoord en Excelsior aan mee doen.

Overzichtslijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2018 1e
    Derde klasse
  • 2019 1e
    Tweede klasse
  • 2020
    Eerste klasse
  • 2021
    Hoofdklasse
  • 2022 6e
    Hoofdklasse
  • 2023 3e
    Hoofdklasse
  • 2024
    Eerste divisie

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

  • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
    • Competitieniveau en/of afdelingsletter
    Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
    Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
    Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
    • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
    Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
    Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
  • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.
  • 2017–2019: Sparta/JVOZ
  • 2020–heden: Sparta Rotterdam

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]