Spec script

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een spec script is een origineel, ongepubliceerd script, ingediend op speculatie. Het is bedoeld als showcase, om de talenten van een nieuwe schrijver te tonen. Elke dag ontvangen producenten, studio's en productiebedrijven gezamenlijk duizenden ongevraagde spec scripts van schrijvers van over de hele wereld die hopen op die manier in te breken in de lucratieve business van het scenarioschrijven. Het aantal spec scripts per jaar dat uiteindelijk geproduceerd wordt door een grote studio is echter bijzonder gering.

Een spec script is geschreven zonder verwachting hiervoor betaald te worden. De aspirant-scenarist ziet het als een visitekaartje, een stap die deuren voor hem of haar zal openen. Maar zelfs dan is het bijzonder moeilijk om het script op zijn bedoelde bestemming te brengen. Waarschijnlijk zal een assistent van de regisseur of producer als lezer fungeren, en die krijgt per dag zo veel aanbiedingen dat hij of zij de tekst maar vluchtig 'scant'. Bij iemand zonder relaties of zonder literair agent die de schrijver bij de assistent introduceert zal dit nog vaker het geval zijn.

Succesvolle (literair) agenten krijgen een constante stroom van spec scripts van onbekende schrijvers. De agent neemt daarvoor een aantal lezers in dienst die hem helpen bij zijn taak om al die ongevraagde scenario's door te werken, op zoek naar iets bijzonders. Een van de criteria die de kans vergroten dat een script door die eerste lezing geraakt, is het gebruik van het juiste scriptformat (tegenwoordig vergemakkelijkt door speciale softwareprogramma's).

Natuurlijk is enig inzicht in de regels van het scenarioschrijven aanbevolen. Zelfs auteurs die al romans hebben geschreven kunnen daarom niet meteen een verkoopbaar scenario schrijven. Een roman kan pagina na pagina de gedachten en gevoelens van een personage beschrijven en is een geweldig medium voor het uitdrukken van een intern conflict. Bij een film ligt dat veel moeilijker. Een toneelstuk bestaat dan weer bijna uitsluitend uit dialoog, terwijl bij een scenario eerder het show, don't tell-principe geldt. Een film is een visueel medium en vereist een visuele manier van schrijven.