Clytaemnestra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Klytaim(n)estra / Clytaem(n)estra
Κλυταιμ(ν)ήστρα
Aegisthus spoort Klytaimnestra aan om Agamemnon te doden
Mythische koningin van Mycene
Periode Griekse mythologie
Vader Tyndareos
Moeder Leda
Broers/zussen Helena (halfzus)
Partner Agamemnon, Aigisthos
Kinderen Elektra, Iphigeneia, Orestes en Chrysothemis
Bron: Griekse mythologie, Oresteia, Odyssee
Portaal  Portaalicoon   Oudheid

Klytaim(n)estra (Grieks: Κλυταιμ(ν)ήστρα) of Clytaem(n)estra (Lat.) is een figuur uit de Griekse mythologie. Zij is de dochter van Leda en Tyndareos, de halfzuster van Helena en de vrouw van Agamemnon. Agamemnon vertrok naar Troje en tijdens zijn afwezigheid werd Klytaimnestra verliefd op de neef van Agamemnon, Aigisthos. Toen Agamemnon na tien jaar terugkwam van Troje, besloten Klytaimnestra en Aigisthos de macht te grijpen en Agamemnon te vermoorden. Beide moordenaars werden op hun beurt gedood door de zoon van Agamemnon, Orestes (met de hulp van zijn zuster Elektra).

Klytaimnestra heeft samen met Agamemnon vier kinderen, Elektra, Iphigeneia, Orestes en Khrysothemis. Nadat Klytaimnestra en haar nieuwe geliefde, Aigisthos, Agamemnon hebben vermoord, nemen ze de macht in Mycene van hem over. Haar dochter Elektra is woedend over deze moord op haar vader en de staatsgreep in haar land. Dit leidt tot een conflict tussen Elektra en Klytaimnestra. Haar moeder verwijt Elektra ook het verdwijnen van haar zoon Orestes.

Khrysothemis, Elektra's zus, is het niet eens met de opstandigheid van Elektra. Zij zegt dat zij er ook onder lijdt, maar dat ze beseft dat ze er niets tegen kan doen. Zij gehoorzaamt de machthebbers en adviseert haar zuster hetzelfde te doen. Elektra verwijt haar zus dat ze niet voor haar eigen kansen en ideeën opkomt. Dat zou ze moeten doen, ook al zou ze daarmee haar luxe en vrijheid verliezen. Haar zus waarschuwt haar dat als ze zo halsstarrig blijft, ze haar zullen verbannen naar een plaats waar ze "nooit meer het licht van de zon zal zien."

Klytaimnestra probeert zich tegen Elektra te verdedigen met het argument dat Agamemnon had voorgenomen hun dochter Iphigeneia te offeren. Ze zegt dat hij een verkeerd besluit heeft genomen, omdat het slachtoffer eigenlijk een kind van Menelaos had moeten zijn. Hij is dus een slechte vader. Maar Agamemnon vond dat hij gedwongen was zijn dochter te offeren, omdat hij Artemis had beledigd. Deze zorgde ervoor dat hij door tegenwind niet naar Troje kon varen en het was zijn verantwoordelijkheid de oorlog tegen Troje te beginnen.

Stamboom[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Danaë
 
Zeus
 
 
Cepheus
 
Cassiopeia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cynortas
 
Perseus
 
 
 
 
 
 
Andromeda
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oebalus
 
 
 
 
 
Gorgophone
 
 
 
 
 
Periëres
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hippocoon
 
Icarius
 
Periboia
 
Tyndareos
 
Leda
 
 
 
 
Leucippus
 
Aphareus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Odysseus
 
Penelope
 
Perileos
 
Castor
 
Klytaimnestra
 
Polydeuces
 
Helena
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Telemachos
Zie de categorie Clytemnestra van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.