Erytheem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Handen van een kind met de Vijfde ziekte

Erytheem[1] (naar het Griekse woord ἐρύθημα: roodheid) is de medische term voor een rode kleurverandering van de huid, ontstaan als gevolg van vaatverwijding.

Vaak is het aanwijzing voor een ontstekingsproces. Een infectie hoeft echter niet de oorzaak te zijn. Erytheem kan ook ontstaan door druk (bijvoorbeeld als gevolg van massage), elektrische behandelingen, inspanning of bij zonnebrand en ultraviolet licht. Al deze processen leiden tot verwijding van de kleine bloedvaatjes in de bovenste huidlagen, hetgeen de rode kleur veroorzaakt.

Terminologie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bij diffuus erytheem is de huid egaal rood verkleurd. Maar bij sommige ziektebeelden treedt de roodheid op in grillige gevormde huidgebieden, dit wordt een gefigureerd erytheem genoemd.
  • Als iemand helemaal rood is, is er sprake van een erytrodermie; zijn er enkele huidgebieden uitgespaard, dan wordt het sub-erytrodermie genoemd.
  • Bij veel aandoeningen is de huid niet alleen rood, maar ook wat hobbelig. Dat wordt een maculopapuleus exantheem genoemd, oftewel een vlekkerige en hobbelige uitslag. Dat is een aspecifiek verschijnsel, wat veroorzaakt kan worden door reacties op geneesmiddelen of virusinfecties.

De term Erytheem komt veelvuldig voor in de (Latijnse) medische nomenclatuur.

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b c d e f g h i j k l m Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.
  2. a b c d e Sliosberg, A. (1975). Elsevier’s medical dictionary in five languages. English/American / French / Italian / Spanish and German. (2de uitgave). Amsterdam/Oxford/New York: Elsevier’s Scientific Publishing Company.
Zie de categorie Erythemas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.