Maxime Prévot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maxime Prévot
Maxime Prévot (links) op 4 juli 2018
Geboortedatum 9 april 1978
Geboorteplaats Bergen
Regio Vlag Wallonië Wallonië
Land Vlag van België België
Partij cdH/Les Engagés
Viceminister-president en Waals Minister van Openbare Werken, Gezondheid, Sociale Actie en Erfgoed
Aangetreden 22 juli 2014
Einde termijn 28 juli 2017
Regering Magnette
Voorganger Carlo Di Antonio (Openbare Werken en Erfgoed)
Éliane Tillieux (Gezondheid en Sociale Actie)
Opvolger Alda Greoli (Gezondheid en Sociale Actie)
Carlo Di Antonio (Openbare Werken)
René Collin (Erfgoed)
Voorzitter van cdH
Aangetreden 27 januari 2019
Voorganger Benoît Lutgen
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Maxime Prévot (Bergen, 9 april 1978) is een Belgisch politicus voor Les Engagés.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Prévot werd beroepshalve accountant bij PricewaterhouseCoopers.

Hij trad toe tot het cdH en was van 2004 tot 2006 onder het voorzitterschap van Joëlle Milquet politiek directeur van de partij. Van 2002 tot 2005 zetelde hij in de OCMW-raad van de stad Namen en in maart 2005 kwam hij als opvolger van een ontslagnemend gemeenteraadslid in de Naamse gemeenteraad terecht. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd Prévot benoemd tot schepen van Sociale Cohesie, Huisvesting en Sport, wat hij bleef tot in maart 2012. Van 2006 tot 2007 zetelde hij eveneens in de provincieraad van Namen.

In juni 2007 werd Prévot verkozen tot lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers voor de kieskring Namen en bleef dit tot in 2009, toen hij overstapte naar het Waals Parlement en naar het Parlement van de Franse Gemeenschap. In het Waals Parlement was hij van 2009 tot 2014 fractieleider van zijn partij.

In maart 2012 volgde hij Jacques Étienne, die op pensioen ging, op als burgemeester van Namen en was daarmee de jongste burgemeester in de geschiedenis van de stad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen die in oktober van hetzelfde jaar plaatsvonden, haalde het cdH een goed resultaat en kon Prévot burgemeester blijven. Hij combineert het burgemeesterschap met de bevoegdheden Cultuur, Urbanisme en Financiën. Ook na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 kon hij burgemeester blijven.

In 2014 werd Prévot met ongeveer 22.000 voorkeurstemmen herkozen in het Waals Parlement en in het Parlement van de Franse Gemeenschap. Op 13 juni 2014 werd hij de tijdelijke voorzitter van het Waals Parlement, tot hij op 22 juli 2014 minister van Openbare Werken, Volksgezondheid, Sociale Actie en Erfgoed werd in de Waalse Regering waarvan hij tevens de vice-minister-president van was.

In juli 2017 verliet hij de Waalse Regering om voltijds burgemeester van Namen te worden. Ook werd hij opnieuw Waals parlementslid. Na de verkiezingen van mei 2019 werd Prévot terug lid van de Kamer.

In januari 2019 werd hij na het ontslag van Benoît Lutgen verkozen tot partijvoorzitter van cdH.[1] Onder zijn voorzitterschap leed cdH bij de Europese, federale en regionale verkiezingen van 26 mei 2019 een zware nederlaag. Was de partij bij vorige verkiezingen doorgaans nog de derde grootste Franstalige partij, met een resultaat van ongeveer vijftien procent, bleef daar nu nog tien procent van over en was de partij nog maar de vijfde partij van Franstalig België, na de socialistische PS en de liberale MR moest ze nu ook de groene partij Ecolo en de marxistische PTB laten voorgaan.

Als gevolg van dit slechte resultaat besliste Prévot om zijn partij te laten herbronnen en startte hij in januari 2020 onder de noemer Il fera beau demain (morgen wordt het mooi weer) een reeks participatieve oefeningen op die de toekomst van het cdH moesten vormgeven.[2] Op 12 maart 2022 kwam een partijcongres van cdH bijeen om te stemmen over de vernieuwing en de reorganisatie van de partij tot een participatieve burgerbeweging. Op deze vergadering bekendgemaakt dat cdH voortaan Les Engagés zou heten, die in Prévots woorden een centristische en progressieve koers zou gaan varen, waarbij het concept regeneratie (de ontwikkeling van mens en aarde zonder de planeet uit te putten) centraal stond.[3] Na de naamsverandering van de partij schreef Prévot nieuwe voorzittersverkiezingen uit, die hij in juni 2022 won met 81 procent van de stemmen.[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Patrick Dupriez
Voorzitter van het Waals Parlement
2014
Opvolger:
André Antoine
Voorganger:
Benoît Lutgen
Partijvoorzitter van de cdH/Les Engagés
2019-heden