Montérégie-heuvels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Drie van de Montérégie-heuvels (Mont Saint-Hilaire, Mont Rougemont en Mont Yamaska), nog met sneeuw bedekt op deze foto, die in de maand april genomen is.
Mont Yamaska
Mont Royal

De Montérégie-heuvels (Frans: Collines montérégiennes, Engels: Monteregian Hills) vormen een keten van geïsoleerde heuvels in de Canadese provincie Quebec. De keten strekt zich vanaf de stad Montreal ongeveer 90 kilometer in oostelijke richting uit. De naam is afgeleid van Monte regis, de latijnse naam voor Mont Royal, de bekendste van deze heuvels. De heuvels gaven hun naam aan de administratieve regio Montérégie van de provincie, gelegen ten zuiden van de Saint Lawrencerivier en grenzend aan de Verenigde Staten.

In tegenstelling tot het omliggende landschap bestaan de heuvels uit stollingsgesteente, een vorm van vulkanisch gesteente. Ze werden gevormd tijdens het Krijt, door een intrusie van opwellend magma. De typische vorm van de heuvels is ontstaan doordat deze magma het aardoppervlak niet heeft bereikt, maar in de diepte is gestold. De heuvels die nu zichtbaar zijn, zijn ontstaan doordat gletsjers het omliggende landschap hebben geërodeerd. De gestolde magma, die veel minder gevoelig was voor erosie, is gebleven.

Van west naar oost vindt men de volgende Montérégie-heuvels (MA = leeftijd in miljoenen jaren):

hoogte leeftijd
Mont Royal 233 118 MA
Mont Saint-Bruno 218 118-136 MA
Mont Saint-Hilaire 411 135 MA
Mont Saint-Grégoire 267 119 MA
Mont Rougemont 381 137 MA
Mont Yamaska 460 120-140 MA
Mont Shefford 526 120-130 MA
Mont Brome 553 118-136 MA
Massif du Mont-Mégantic 1105 128-133 MA

Ten westen van de Mont Royal vindt men nog de collines d'Oka, nabij de plaats Oka. Deze worden ook wel tot de montérégiennes gerekend.[1]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]