Pisco (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pisco
Stad (ciudad) in Peru Vlag van Peru
Vlag
Wapen
Pisco (Peru)
Pisco
Situering
Provincie Pisco
Regio Ica
Coördinaten 13° 43′ ZB, 76° 12′ WL
Algemene informatie
Inwoners
(2015)
104.656[1]
Hoogte 8,5 m
Overig
Website munipisco.gob.pe
Foto's
De Plaza de Armas en de hoofdkerk
De Plaza de Armas en de hoofdkerk
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Amerika

Pisco is een stad in de gelijknamige provincie, in de Peruaanse regio Ica. De stad ligt op ongeveer 250 kilometer ten zuidoosten van Lima, op een hoogte van 8,5 meter boven zeeniveau. De stad heeft 105.000 inwoners (2015).

De stad ligt bij het schiereiland Paracas en de Islas Ballestas. Deze laatste worden ook wel de Peruaanse Galápagos (Galapagoseilanden) of de Galápagos van de armen genoemd, vanwege de uitbundige aanwezigheid van zeezoogdieren en zeevogels. Vlak bij de stad ligt Tambo colorado, een van de best bewaarde ruïnecomplexen van de kuststreek.

Pisco kwam tot bloei vanwege de nabijgelegen wijngaarden, en leende zijn naam aan de pisco, de nationale brandewijn van Peru. De stad was korte tijd hoofdstad van Peru, voordat de Spanjaarden besloten om die functie aan Lima te doen toekomen. Deze status had de stad te danken aan zijn toegangswegen tot de Andes.

Een zware aardbeving met een weinig voorkomende kracht van 7,9 op de schaal van Richter richtte op 15 augustus 2007 aanzienlijke schade aan in de stad en had honderden doden en duizenden gewonden tot gevolg.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Deze stad (ciudad[2]) bestaat uit vier districten:

Zie de categorie Pisco, Peru van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.