Sara (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sara
‘Sara’ vertelt het romantische liefdesverhaal van het ‘lelijke eendje’ Sara De Roose, een hoofdrol voor Veerle Baetens
Genre telenovelle
Speelduur per afl. 30 minuten
Hoofdrollen Veerle Baetens
Kurt Rogiers
Sandrine André
Veerle Eyckermans
Tom Van Bauwel
Gert Winckelmans
Lotte Pinoy
Paul Codde
ea.
Regie Serge Bierset
Renaat Coppens
Geoffrey Enthoven
Filip Van Neyghem
Scenario Hugo Van Laere e.a.
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Producent Fremantle
Uitzendingen
Start 25 september 2007
Einde 24 juni 2008
Afleveringen 199
Zender VTM
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Sara was een Vlaamse telenovelle, die uitgezonden werd van 25 september 2007 tot 24 juni 2008 op VTM. De hoofdrollen werden vertolkt door onder andere Veerle Baetens, Gert Winckelmans, Kürt Rogiers, Sandrine André en Lotte Pinoy.

De telenovelle vertelt het verhaal van Sara De Roose, het ‘lelijke eendje’, die met haar innerlijke schoonheid zich ontpopt tot de mooiste zwaan. Na meer dan 15 jaar is de serie nog altijd populair[1]. Sara wordt omschreven als de moeder van de VTM-telenovelles. De commerciële zender maakte na Sara nog de telenovelles "Louislouise", "David" en "Ella", maar geen van die reeksen kon "Sara" evenaren.

De serie werd van 30 augustus 2011 tot eind mei 2012 op VTM herhaald in de namiddag. Vanwege de coronacrisis in 2020, konden de opnames van de Vlaamse soap Familie niet doorgaan. Hierdoor heeft het succesvolle Sara de soap tijdelijk vervangen vanaf 24 april 2020.[2]

Dankzij de hoge kijkcijfers op het streamingplatform VTM GO, besloot de zender om na een pauze van acht jaar - toen VTM de stekker trok uit de laatste telenovelle Ella - het genre nieuw leven in te blazen met de series "Lisa" en "Milo".

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De reeks is een Vlaamse versie van de Colombiaanse serie Yo soy Betty, la fea (letterlijk: ik ben Betty, de lelijke). De show draait rond Beatriz Pinzón Solano (kortweg: Betty), een onaantrekkelijke, maar intelligente vrouw die werkt voor het modebureau 'Eco Moda'. Dagelijks moet ze de pesterijen van haar collega's ondergaan, maar gaandeweg evolueert ze: ze maakt promotie en krijgt een relatie met haar baas.

De show was enorm populair in Latijns-Amerikaanse landen en in onder andere Spanje, India, Polen, Italië, Japan, Turkije en China werd de originele reeks uitgezonden. In Nederland is er ook een eigen versie van gemaakt: Lotte, uitgezonden op Tien. In de Verenigde Staten loopt de reeks als Ugly Betty.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Présence is een modebedrijf in Antwerpen. Het werd oorspronkelijk gesticht door Leon Van Wijck. Zijn vrouw Margot doet de administratie. Hun financiële partners, de adellijke Pierre de Lannoy en zijn vrouw Louise, zijn bij start van de serie reeds overleden: zij stierven enkele jaren eerder in een auto-ongeval.

Leon (Hans De Munter) beslist om op pensioen te gaan. Zijn functie als directeur-generaal komt daardoor vrij. Zijn opvolger zal door de Raad van Bestuur worden gekozen op basis van de sollicitant met het beste ondernemingsplan. Zowel Simon Van Wijck (Gert Winckelmans), zoon van Leon en momenteel diensthoofd administratie, als Alexander (Kürt Rogiers), zoon van Pierre en diensthoofd financiën, dingen naar de functie. Verder werken in het bedrijf modeontwerper Marnix (Paul Codde), personeelsverantwoordelijke Lieven (Tom Van Bauwel) en zijn secretaresse Ellen (Annemarie Lemaître), cafetariaverantwoordelijke Lut (Veerle Eyckermans), loopjongen Thomas (Anthony Arandia) en administratief medewerkster An (Laurien Van den Broeck).

Simon is op zoek naar een directiesecretaresse. De onaantrekkelijke Sara (Veerle Baetens) solliciteert naar deze functie. Echter, Alexander krijgt het voor elkaar dat Britt Van Hove (Sandrine André) de functie krijgt. Britt is de beste vriendin van zijn zus Helena (Lotte Pinoy) die op haar beurt de verloofde van Simon is. Britt is totaal niet geschikt voor de job, maar Alexander gebruikt haar eerder als spionne om het doen en laten van Simon te achterhalen. Uiteindelijk krijgt Sara een job als administratief medewerkster aangeboden, een job ver onder haar universitair diploma, dewelke ze aanneemt omdat ze stapelverliefd is op Simon.

Gert Winckelmans, alias Simon

Sara achterhaalt hoe Alexander de Raad van Bestuur wil overtuigen om niet voor Simon te kiezen. Zij maakt een plan op waardoor Simon het nipt haalt. Daarbij maakt hij een weddenschap met Alexander: als Simon binnen het jaar 10 procent extra winst maakt op zijn ondernemingsplan (dat al heel ambitieus was) dan verkoopt Alexander zijn aandelen aan Simon. Haalt Simon het niet, dan staat hij zijn directiestoel af aan Alexander.

Sara probeert Simon te helpen in zijn plan, maar dat loopt niet van een leien dakje: de verkoop in de winkels daalt, er worden verkeerde en te grote leveringen besteld, een poging om te werken met minderwaardige stoffen is een fiasco omdat de stof na enkele dagen scheurt, enz. Telkens is het Sara die voor een gepaste oplossing zorgt, al dan niet door te knoeien met de cijfers waardoor Alexander geen argwaan krijgt.

Nadat Alexander per vergissing een brief van de bank krijgt, vermoedt hij dat er wordt geknoeid. Hij schakelt auditeur Daniël De Buck in voor een doorlichting van het bedrijf. Daarbij komt dat Sara, zonder medeweten van Simon, een grote deal heeft afgesloten met textielbaron Felix Van Uytsel. Echter, Alexander komt in bezit van een kopie van het contract en concludeert dat Sara smeergeld heeft aangenomen.

Sara en Simon vinden een oplossing voor het noodlijdende Présence: ze richten met het smeergeld de spookfirma Ecomoda op, dewelke alle onverkochte en minderwaardige producten van Présence overkoopt om ze vervolgens aan dumpingprijzen te verkopen via discountwinkels. Ze stelt haar jeugdvriend Arne aan als medewerker van Ecomoda. Verder gebruiken ze het smeergeld om op de beurs te speculeren. Met die winst betalen ze een fotoshoot in Turkije. Présence leent veel geld van Ecomoda om kwaliteitsvolle stoffen te kunnen aankopen. Een gedeelte van dat geld wordt gestolen.

Kurt Rogiers, alias Alexander

Lieven vindt dat Sara te veel macht krijgt door al het geld en de waarborgen. Hij raadt Simon aan om haar vriendelijker te behandelen, haar uit te nodigen voor zakendiners en om haar te verleiden omdat zij toch op hem verliefd is. Tijdens een zakenreis geeft Simon aan Sara toe op haar verliefd te zijn, maar na een romantische avond vindt Sara een brief van Lieven met instructies hoe Simon Sara aan zijn kant kan houden. Sara is boos en tijdens de volgende directieraad maakt ze bekend dat Présence veel schulden heeft bij Ecomoda. Simon wordt uit zijn functie gezet en Sara verlaat Présence. Ze vertrekt naar Fuerteventura. Daar ontmoet ze de stylist Jakob die bij Sara een make over uitvoert waardoor het onzekere lelijke eendje uitgroeit tot een zelfzekere mooie zwaan.

Na haar terugkomst wordt Sara aangeklaagd voor fraude. Simon, wiens verloving met Helena is afgesprongen, deelt mee dat Sara van hem moest frauderen. Sara komt aan het hoofd van Présence te staan voor zes maanden. Simon en Lieven worden beiden gedegradeerd tot bedienden. Simon wil zichzelf bewijzen en het vertrouwen terugwinnen. Hij vertrekt naar Denemarken om er een grote deal af te sluiten met Ella Bauwer.

Net als Sara denkt dat ze Simon opnieuw kan vertrouwen, leest hij haar dagboek. Hij verstoort een etentje tussen Sara en Jakob en citeert een passage uit haar dagboek waaruit blijkt dat Sara nog steeds van hem houdt. Sara is gekwetst en wil stoppen bij Présence. Simon beseft dat hij te ver is gegaan en wil ook vertrekken. Op een directieraad komt het tot een conflict tussen de twee. Simon verklaart Sara op een ontroerende manier zijn liefde en zij moet dan wel toegeven dat ze hem ook graag ziet. Vanaf dat moment zullen ze samen Présence leiden. Drie maanden later trouwen ze.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Huidige baan Vroegere baan Extra
Veerle Baetens Sara De Roose Directeur-Generaal Economaat
Directiesecretaresse
Dochter van Hans
Verliefd op Simon
Bevriend met Arne en Jakob
Getrouwd met Simon
Gert Winckelmans Simon Van Wyck Directeur-Generaal Commercieel Directeur
Directeur-Generaal
bediende
Zoon van Leon en Margot
Ex van Brenda en Helena
Getrouwd met Sara.
Lotte Pinoy Helena de Lannoy Verantwoordelijke winkels
Verantwoordelijke vakbondsvergaderingen
Personeelsdirecteur Zus van Alexander
Ex-vriendin van Simon
Verloofde van Steven
Kürt Rogiers Alexander de Lannoy Directeur-Generaal De Lannoy Fashion Financieel Directeur Broer van Helena
Verliefd op Britt
Sandrine André Britt Van Hove Secretaresse Personeelsdirecteur + onthaal Secretaresse
Directiesecretaresse
Ex-vriendin van Lieven
Ex-vriendin van Daniël (+)
Ex-vriendin van Alexander
Tom Van Bauwel Lieven Pauwels Personeelsdirecteur Personeelsdirecteur
Bediende
Ex-vriend van Britt
Ex-minnaar van Brenda
Vriend van Michèle
Benjamin Van Tourhout Arne d'Hauwe Adjunct-Directeur Cafébaas Verliefd op Britt
Ivan Pecnik Hans De Roose Klusjesman Bloemkwekerij Vader van Sara
Ex-collega van Martine
Vriend van Lut
Veerle Eyckermans Lutgarde 'Lut' Laureyns Cafetaria & Catering
Economaat
Vriendin van Hans
Annemarie Lemaître Ellen De Graeve Secretaresse Secretaresse personeelsdirecteur Moeder van Thomas
Ex-vrouw van Patrick
Vriendin van Patrick
Anthony Arandia Thomas Stevelinckx – De Graeve Cafébaas Loopjongen Zoon van Patrick en Ellen
Ex-vriend van Jana
Vriend van An
Laurien Van den Broeck An Verbiest Directiesecretaresse Economaat Ex-vriendin van Nils
Vriendin van Thomas
Hans De Munter Leon Van Wyck Gepensioneerd Directeur-Generaal Echtgenoot van Margot
Vader van Simon
Karin Tanghe Margot Van Wyck Gepensioneerd Directeur-Generaal Echtgenote van Leon
Moeder van Simon
Paul Codde Marnix Standaardt Modeontwerper

Gastpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Huidige baan Vroegere baan Extra
Katrien Vandendries Elisa Degroot Advocate Advocaat Sara en Arne (Ecomoda)
Dries Vanhegen Patrick Stevelinckx Papierwinkel Vader van Thomas
Ex-man van Ellen
Vriend van Ellen
Pieter Van Keymeulen Nils De Roovere Modeontwerper Loopjongen Ex-vriend van An
Vriend van Jana
Rilke Eyckermans Jana Studente kunst
Journaliste Zone03
Ex-vriendin van Thomas
Vriendin van Nils
Aza Declerq Brenda Vermeulen Journaliste Ex-minnares van Simon
Ex-minnares van Lieven
Ex-vriendin van Jan
Joke Devynck Esther Bossiers Hoofd modellenbureau
Mike Libanon Jakob Robbrecht Stylist Verliefd op Sara
Bieke Ilegems Michèle De Vos Parfumontwikkelaar Ex-vriendin van Jan
Vriendin van Lieven
Bart Klein Jan Neyman Parfumontwikkelaar Ex-vriend van Michèle
Ex-vriend van Brenda
Maarten Claeyssens Steven Desutter Vakbondsafgevaardigde Ex-vriend van Helena
Ex-man van Sylvie
Verloofde van Helena
Veerle Dobbelaere Nicky Emmerechts Advocate Verliefd op Alexander
Annick Christiaens Martine Hoste Bloemkwekerij Verliefd op Hans
Psychiatrisch patiënte
Olivier De Smet Koen Meuris Crimineel In gevangenis
Koen Schepens Kevin Vlemix Crimineel Op de vlucht
Kristoff Clerckx Daniël De Buck (†) Boekhouder Verliefd op Britt
Overleden
Michel Bauwens Georges Lieckendaele Conciërge
Nachtwaker
Anneke De Keersmaeker Ella Bauwer

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Prijs Jaar Categorie Genomineerden Resultaat
Vlaamse Televisie Sterren 2009 Beste Actrice Veerle Baetens Genomineerd
Beste Fictieprogramma Sara Genomineerd
2008 Beste Acteur of Actrice Veerle Baetens Gewonnen
Beste Acteur of Actrice Sandrine André Genomineerd
Beste Fictieprogramma Sara Genomineerd
Populairste Televisieprogramma Sara Gewonnen
Populairste Televisiepersoonlijkheid Veerle Baetens Gewonnen
Telenet Kids Awards 2008 Beste televisieprogramma Sara Gewonnen
Griet van het jaar Veerle Baetens Genomineerd
Spetter van het jaar Gert Winckelmans Genomineerd

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Veerle Baetens nam deel aan de preselecties van Idool 2007, weliswaar vermomd als Sara. Ze werd echter niet mooi genoeg bevonden door de jury. Niemand herkende haar, nochtans zat er een lerares van haar in de jury, musicalactrice Vera Mann.[3]
  • De serie speelt zich volledig af in Antwerpen en zijn deelgemeenten. Het bedrijf Présence is echter wel gelegen in Anderlecht in de Tweestationsstraat, nabij Brussel. Momenteel zitten in deze gebouwen het personeel van Infrabel, ICT. Ook dancing Chocola bestaat echt, al is het interieur helemaal anders. Ook het restaurant De Koopvaardij bestaat echt en is gelegen in Stabroek. In werkelijkheid is De Koopvaardij een klasserestaurant met één ster.
  • De allerlaatste aflevering van Sara werd op 24 juni 2008 uitgezonden. Deze extra lange aflevering haalde 1.433.000 kijkers, goed voor het best bekeken VTM-programma van 2008. Het uiteindelijke hoogtepunt van de serie, het huwelijk van Sara en Simon, bracht zo'n 1.600.000 kijkers voor de buis.
  • De titelsong Where She Belongs werd ingezongen door Natalia.
  • Op de ‘Sara-dag’ in Gent vond een massahysterie plaats en de eerste druk van het ‘Sara’-dagboek was uitverkocht nog vóór het in de winkel lag. Uiteindelijk werden er daar meer dan 500.000 van verkocht.[4]