Station Almere Oostvaarders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Almere Oostvaarders   
Station Almere Oostvaarders
Afkorting Almo
Opening 12 december 2004
Perrons 2
Perronsporen 4 (Sporenschema)
Perrontoegang via poortjes
Spoorlijn Flevolijn
Stadsbus(sen)  M2   M7 
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Keolis Nederland
Reizigers 3.157 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Almere
Coördinaten 52° 24′ 10″ NB, 5° 18′ 0″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Almere Oostvaarders (Randstad)
Station Almere Oostvaarders
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Almere Oostvaarders is een spoorwegstation in Almere. Bij de aanleg van de Flevolijn werd dit viersporige viaductstation al in ruwbouw aangelegd (werktitel Almere Buiten Oost), en gebruikt als keerpunt voor een deel van de treinen uit Amsterdam Centraal. Toen in december 2004 de halte in gebruik werd genomen, werd het de eindhalte voor de stoptreinen uit de richtingen Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal.

Het station bestaat uit twee eilandperrons. Bij de ingebruikname is er wegens geldgebrek geen overkapping gebouwd. Er bestaan wel plannen deze later alsnog te bouwen. Op het stationsplein bevindt zich een busstation waar twee lijnen van de stadsdienst vertrekken.

Station Almere Oostvaarders ligt aan de noordoostelijke rand van Almere Buiten, tussen de Oostvaardersbuurt en de Eilandenbuurt en buiten Almere is ook nog het natuurgebied de Oostvaardersplassen te vinden.

OV-chipkaart[bewerken | brontekst bewerken]

SNG naar Lelystad vertrekt vanaf het station

Dit station is afgesloten met OVC-poorten.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries stoppen in Almere Oostvaarders:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4300 Sprinter (NS) HoofddorpSchiphol AirportAmsterdam ZuidWeespAlmere CentrumAlmere BuitenAlmere OostvaardersLelystad Centrum Vormt van maandag t/m donderdag tot 19:00 uur tussen Hoofddorp en Weesp een kwartierdienst met serie 5700. Vormt van maandag t/m donderdag in de spitsuren tussen Weesp en Almere Oostvaarders een scheve kwartierdienst met serie 4600.
4600 Sprinter (NS) (Den Haag Centraal – )Leiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam Centraal(WeespAlmere CentrumAlmere BuitenAlmere Oostvaarders) Rijdt in de avonduren en het weekend ook van/naar Den Haag Centraal. Rijdt enkel van maandag t/m donderdag in de spitsuren tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders. Vormt tussen Hoofddorp en Weesp een scheve kwartierdienst met Sprinter 5800. Vormt tussen Weesp en Almere Centrum een scheve kwartierdienst met Sprinter 4300.

Busvervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Busvervoer in Almere voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op Almere Oostvaarders komen de buslijnen:

Metrobussen[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Route Via Opmerkingen
 M2  Buitenmetro Station Centrum - Stripheldenbuurt Staatsliedenwijk, Waterwijk, Bouwmeesterbuurt, Molenbuurt, Station Buiten, Seizoenenbuurt, Oostvaardersbuurt, Station Oostvaarders, Sieradenbuurt Rijdt tussen station Almere Oostvaarders en Stripheldenbuurt in een lagere frequentie, rijdt bij Station Centrum verder als buslijn  M1 . Rijdt op zaterdagnacht 24 uur per dag op een deel van de route.
 M7  Parkmetro Station Centrum - Station Oostvaarders Flevoziekenhuis, Parkwijk, Station Parkwijk, Tussen de Vaarten, Landgoederenbuurt, Faunabuurt, Bloemenbuurt, Station Buiten, Regenboogbuurt, Eilandenbuurt Rijdt op zaterdagnacht 24 uur per dag op een deel van de route.

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 4.531
2020 2.586
2021 2.495
2022 3.157

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Het station heeft 17 jaar in ruwbouw klaargelegen voor gebruik, waardoor onkruid er welig tierde. Het station werd daarom schertsend "Almere Onkruid" of "Almere Spook" genoemd.