Station Bad Oeynhausen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bad Oeynhausen
Spoorwegstation in Duitsland
Stationsgebouw van Bad Oeynhausen (2008)
Algemeen
DS100-code HOY
Stationscode 315
Categorie 3
Type Bf
Vervoerder(s) DB Fernverkehr
DB Regio NRW
Westfalenbahn
Geschiedenis
Geopend in 1847
Stationsbouw
Perrons in gebruik 2
Perronsporen 3
Spoorlijn(en)
Spoorlijn(en) DB 1700 Hannover - Hamm
Ligging
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Noordrijn-Westfalen
Plaats Bad Oeynhausen
Adres Herforder Straße 82
Coördinaten 52° 12′ NB, 8° 48′ OL
Station Bad Oeynhausen (Duitsland)
Station Bad Oeynhausen
Deutsche Bahn - S-Bahn - U-Bahn
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Duitsland

Station Bad Oeynhausen (Bahnhof Bad Oeynhausen) is een spoorwegstation in de Duitse plaats Bad Oeynhausen, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het station ligt aan de spoorlijn Hannover - Hamm en heeft via Löhne aansluiting op de spoorlijn Löhne - Rheine.

Ongeveer 800 meter ten zuiden van het station ligt het station Bad Oeynhausen Süd, waardoor station Bad Oeynhausen ook wel Hauptbahnhof of Nordbahnhof wordt genoemd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De spoorlijn Hamm - Minden werd op 15 oktober 1847 door de Köln-Mindener Eisenbahn-Gesellschaft als laatste deel van de hoofdspoorlijn Deutz-Düsseldorf-Duisburg-Dortmund-Hamm geopend. Vanaf 1856 werd de spoorlijn ook gebruikt door de Hannoversche Westbahn (Löhne-Rheine) richting Osnabrück.

Het station werd tussen 1851 en 1854 gebouwd, als een klein station aan de Köln-Mindener Eisenbahn en kreeg daarbij een standaard station die hoort bij dit type: langgerekt gebouw met een entree hal in het midden, kantoor, bagage- en controleruimte evenals wacht- en zijruimtes. Het één- en twee etages tellende gebouw wordt vaak in drieën gedeeld. Het ontwerp van de buitenzijde van het gebouw wordt beïnvloed door het neoclassicisme.

In kader van de verdubbeling en ombouw van de Köln-Mindener Eisenbahnen werd het station in 1914 nog eenmaal aan het later viersporige traject, die op een verhoging loopt, aangepast.[1]

Tot 2006 stopten ook ICE-treinen in het station. Doordat het perronhoogte niet voldoet aan het ICE-verkeer moest de perrons worden verhoogd. Alleen de stad wilde de kosten van de verhoging niet dragen, waardoor er geen ICE-treinen het station meer bedienen.

Stationsindeling[bewerken | brontekst bewerken]

Blik over de perrons (2008)

Het viersporige traject is verdeeld in een reizigers- en een goederendeel, beide met twee sporen. Voor reizigerstreinen worden de sporen 1 en 2 gebruikt, spoor 3 dient als uitwijkspoor bij werkzaamheden en storingen. Station Porta Westfalica heeft alleen maar twee perronsporen, waardoor treinen die spoor 3 gebruiken (goederenspoor) moeten wisselen van spoor.

Bij het perron van spoor 1 ligt een parkeerplaats voor enkele voertuigen en daarbij een traploze toegang tot het perron. Het eilandperron is te bereiken via een trap en een lift. Vanaf de perrons van het busstation was er een tunnel naar de voormalige ingang. Deze is begin 2010 gesloten.

Het stationsgebouw werd in kader van het 3. Empfangsgebäudepaket NRW in 2013 verkocht.[2]

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries doen station Bad Oeynhausen aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
IC 55 Intercity (DB Fernverkehr) Dresden HbfRiesaLeipzig HbfFlughafen Leipzig/HalleHalle (Saale) HbfMagdeburg HbfBraunschweig HbfHannover HbfBad OeynhausenBielefeld HbfHamm (Westf)Dortmund Hbf – [ Hagen HbfWuppertal HbfSolingen HbfKöln Hbf ] / [ Bochum HbfEssen HbfMülheim (Ruhr) HbfDuisburg HbfDüsseldorf HbfKöln HbfBonn HbfKoblenz HbfMainz HbfMannheim HbfHeidelberg HbfStuttgart HbfUlm HbfMemmingenKempten (Allgäu) HbfImmenstadtOberstdorf ] 1x per dag Leipzig - Oberstdorf via Duisburg en Düsseldorf.
140/240 IC 77 Intercity (NS International / DB Fernverkehr) Amsterdam CentraalHilversumAmersfoort CentraalApeldoornDeventerHengeloBad BentheimRheineOsnabrück HbfBünde (Westf)Hannover HbfWolfsburg HbfBerlin-SpandauBerlin HbfBerlin Ostbahnhof Stopt niet in Almelo. Rijdt elke twee uur.
RE 6 (RRX) Regional-Express (National Express) Köln/Bonn LuchthavenKöln HbfNeuss HbfDüsseldorf HbfDuisburg HbfEssen HbfBochum HbfDortmund HbfHamm HbfGütersloh HbfBielefeld HbfBad OeynhausenMinden (Westf) Rhein-Weser-Express
RE 60 Regional-Express (Westfalenbahn) RheineOsnabrück HbfBünde (Westf)Löhne (Westf)Bad OeynhausenMinden (Westf)Hannover HbfLehrteBraunschweig Hbf Ems-Leine-Express
1x per twee uur
RE 70 Regional-Express (Westfalenbahn) Bielefeld HbfHerfordLöhne (Westf)Bad OeynhausenMinden (Westf)Hannover HbfLehrteBraunschweig Hbf Weser-Leine-Express
1x per twee uur
RE 78 Regional-Express (eurobahn) Bielefeld HbfHerfordLöhne (Westf)Bad OeynhausenMinden (Westf)Nienburg (Weser) Porta-Express
1x per twee uur, in het weekend enkele treinen Bielefeld-Minden

Andere vervoersverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt centraal in het stadscentrum. Ongeveer 200 meter ten oosten van het stationsgebouw bevindt zich het busstation. Hier beginnen diverse regionale buslijnen naar onder anderen Porta Westfalica, Minden, Löhne, Schnathorst en Hille-Rothenuffeln. De stad wordt door stadsbus- en belbuslijnen ontsloten. Voor het stationsgebouw bevindt zich een taxistandplaats, in het gebouw een fietsenstalling.

Faciliteiten[bewerken | brontekst bewerken]

In het station bevindt zich een DB ReizeZentrum, een kiosk, een fietsenwinkel en een stationswerk. Het station heeft geen wc, de dichtstbijzijnde is in het busstation.

Dit station is in tegenstelling tot het zuidstation wel toegankelijk voor minder valide gebruikers. In station Bad Oeynhausen zijn liften geïnstalleerd, zodat ook rolstoelgebruikers het perron kunnen bereiken.