Station Rheden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Rheden   
Station Rheden
Afkorting Rh
Opening 1882
Sluiting 2 oktober 1927
Heropening 18 mei 1952
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Staatslijn A
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Hermes (Breng & RRReis)
Reizigers 660 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Rheden
Coördinaten 52° 0′ 36″ NB, 6° 1′ 51″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Rheden (Nederlands spoorwegstation)
Station Rheden
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Rheden is een spoorwegstation in het Gelderse Rheden aan de IJssellijn tussen Arnhem en Zutphen. Het station werd geopend in 1882 en op 2 oktober 1927 werd het gesloten. Op 18 mei 1952 werd het heropend als vervanging van station De Steeg. Station Rheden ligt veel dichter bij het centrum van Rheden. De aanleiding voor deze verplaatsing was de elektrificatie van de IJssellijn in 1953. De perrons liggen aan weerszijden van de overweg met de Groenestraat in een bajonetligging.

Stationsgebouw (1952-2007)[bewerken | brontekst bewerken]

Het door Koen van der Gaast ontworpen stationsgebouw uit 1952 was gebouwd bij de overweg op het perron richting Zutphen. Het was een eenvoudig rechthoekig gebouw met loketten, een bagagedepot en een fietsenstalling. De treinreiziger kon het stationsgebouw niet binnentreden, maar werd enigszins beschermd tegen de weersinvloeden door een grote luifel. Opvallend aan het gebouw was de landelijke uitstraling: een lange gemetselde plantenbak voor een blokhutachtige bruingebeitste houten gevel met vierkante ramen. Al snel bleek de inpandige rijwielstalling te klein en er werd begin jaren zestig een nieuwe stalling gebouwd in het verlengde van het stationsgebouw. De oude fietsenstalling werd verbouwd tot overdekte wachtruimte. In 1969 werd het loket gesloten en het gebouw verhuurd aan een drukkerij. De reiziger diende een kaartje te kopen in de trein. In de jaren tachtig werd het loket weer opengesteld, maar in 1997 definitief gesloten en vervangen door een kaartautomaat. Het stationsgebouw is in december 2007 afgebroken. Het voormalige rijwielstallingsgebouw is blijven staan en wordt gebruikt door een rijwielhandelaar.

Goederenstation[bewerken | brontekst bewerken]

Rheden kende ook een eigen goederenstation, Rheden GE. Dit lag een klein stukje voorbij het reizigersstation in de richting van Dieren. Er bestonden hier bedrijfsaansluitingen naar de fabrieken van de Meteoor (betonproducten), Thomassen (motoren) en Hermes (staal). Het goederenstation is in 1984 gesloten.

Treinseries[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7600 Sprinter (NS) WijchenNijmegenArnhem CentraalRhedenDierenZutphen 's Avonds na 20:00 en op zondag wordt er niet tussen Nijmegen en Wijchen v.v. gereden en wordt 1x per uur gereden tussen Arnhem Centraal en Zutphen v.v.

De dienstregeling wordt uitgevoerd door de Nederlandse Spoorwegen.

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 869
2020 444
2021 500
2022 660

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Rheden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.