Strombeek-Bever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Strombeek-Bever
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Strombeek-Bever
Strombeek-Bever (België)
Strombeek-Bever
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Grimbergen Grimbergen
Fusie 1977
Coördinaten 50° 55′ NB, 4° 21′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,67 km²
Inwoners 13.964
(2989 inw./km²)
Overig
Postcode 1853
NIS-code 23025(B)
Oude NIS-code 23084
Detailkaart
Strombeek-Bever (Vlaams-Brabant)
Strombeek-Bever
Foto's
Sint-Amandskerk
Sint-Amandskerk
Portaal  Portaalicoon   België

Strombeek-Bever is een plaats in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van Grimbergen. De deelgemeente is 4,67 km² groot en telt 13.964 inwoners. Strombeek-Bever bestaat uit het dorp Strombeek en het gehucht Bever en ligt langsheen de R0-ringweg en de A12-snelweg Brussel-Boom-Antwerpen, die het gehucht Bever scheidt van Strombeek-centrum. Strombeek grenst aan Brussel en is vergroeid met de Brusselse agglomeratie, in sterkere mate dan Bever.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het riddergeslacht de Strombeke wordt reeds vernoemd in de 12e eeuw. Bij de verdeling van het land van Grimbergen in 1197 wordt Strombeek aan de tak Perwijs-Vianden-Nassau toegekend, die plaatselijke heren blijven tot aan de Franse Revolutie. Bever daarentegen was steeds afhankelijk van de abdij van Groot-Bijgaarden en het kasteel van Bever, dat sinds 1748 bezit was van de graven de Villegas de Clercamp. Op het eind van het ancien régime werden zowel Strombeek als Bever een gemeente. In 1810 werden de afzonderlijke gemeente al opgeheven en samengevoegd tot de nieuwe gemeente Strombeek-Bever.

Het invoeren van de 'Ongelukswet' in 1879 en de daaropvolgende Eerste Schoolstrijd had ook voor Strombeek-Bever gedurende enkele jaren gevolgen. Zo bouwde men bijvoorbeel in de Poststraat een klaslokaal opdat zuster Martha op die locatie onderwijs zou kunnen verstrekken aan de jongens.[1][2] Na de verkiezingsoverwinning van de katholieken in 1884, konden de jongens terug les volgen in de gemeenteschool.

De nabijheid van Brussel en de rechtstreekse tramverbinding (1889) zorgden ervoor dat het landelijke karakter van de gemeente geleidelijk vervaagde. Door toedoen van Leopold II werd er in 1895 een brede laan aangelegd tussen Strombeek en Laken: de zogenaamde Meiselaan moest een prestigieuze verbinding vormen tussen het kasteel van Laken en het kasteel van Bouchout te Meise. Het kasteel van Strombeek lag ten zuiden van het dorp (op de plaats van het huidige Pastoor Claeshof) maar verdween definitief na een brand in 1917.

Door inwijking uit Brussel is dit Vlaams-Brabantse dorp ook behoorlijk verfranst: daar waar in 1846 98 % van de bevolking Nederlandstalig was, was dat honderd jaar later nog slechts 76 %. Dit heeft in de tweede helft van de vorige eeuw ook aanleiding gegeven tot politieke commotie. Mede dankzij Ernest Soens (1904-1996), die er 36 jaar burgemeester was, werd annexatie bij het tweetalige Brussel en de invoering van taalfaciliteiten vermeden. Dit gebeurde onder andere door zijn weigering om de zogenaamde talentelling uit te voeren. Hij liet ook twee Franstalige verkozenen van het FDF (Liberté et Démocratie) in de gemeenteraad uit de raadzaal verwijderen met behulp van de politie omdat zij geweigerd hadden de eed af te leggen in het Nederlands maar toch wilden deelnemen aan de verkiezing van de leden van de COO. In 1971 kreeg Ernest Soens voor zijn inzet als eerste de Orde van de Vlaamse Leeuw toegekend.

Om het Vlaams karakter van Strombeek-Bever verder te versterken werd in 1973 het Cultureel Centrum geopend, dat als cultuurcentrum fungeert voor heel Grimbergen en de noord-westrand van Brussel.

Strombeek-Bever bleef tot 31 december 1976 een zelfstandige gemeente en maakt sinds 1 januari 1977 deel uit van de fusiegemeente Grimbergen.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwonersaantal op 31 december

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuurgebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jaarmarkt: eind mei, begin juni
  • Kermis: laatste drie dagen van mei
  • Strombeach: laatste twee weken van augustus

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige burgemeesters van Strombeek[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige burgemeesters van Strombeek-Bever[bewerken | brontekst bewerken]

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 2002 speelde voetbalclub KFC Strombeek in Strombeek-Bever. De club was op het eind van de 20ste eeuw opgeklommen in de nationale reeksen tot in Tweede Klasse, maar verliet Strombeek en ging als FC Brussels spelen in Molenbeek, waar RWDM was verdwenen. Het voormalige FC Borgt kwam nu in Strombeek-Bever spelen, eerst als KFC Eendracht Borgt-Strombeek, later als KFC Strombeek. In 2019 werd deze voetbalclub opgeheven en vervangen door een nieuw opgerichte club, namelijk FC Strombeek 1932.

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]