Vanity

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vanity
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboortenaam Denise Katrina Matthews
Geboren 4 januari 1959
Geboorteplaats Niagara Falls (Ontario)
Overleden 15 februari 2016
Overlijdensplaats Fremont (Californië)
Land Vlag van Canada Canada
Werk
Jaren actief 1978-1997
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Denise Matthews (Niagara Falls (Ontario), 4 januari 1959Fremont (Californië), 15 februari 2016[1]), beter bekend onder haar artiestennaam Vanity was een Canadese zangeres, model en actrice.

Levensloop en carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Matthews begon haar carrière als model. Begin jaren tachtig werd zij ontdekt door Prince. In 1982 werd ze de leadzangeres van het meidentrio Vanity 6. In 1983 hield de groep al op te bestaan. Na het kortstondig succes begon Matthews een solo- en filmcarrière. Zij bracht twee elpees uit onder het label Motown Records; Wild Animal en Skin on Skin. In Amerika had ze een klein succes met de singles "Pretty Mess", "Mechanical Emotion", "Under the Influence" en "Undress" uit de film Action Jackson.

Zij poseerde ook tweemaal (in 1985 en 1988) onder de naam Vanity in Playboy. Sinds 1980 speelde Matthews ook in B-films. Haar bekendste rol is die van "Sydney Ash" in de film Action Jackson.[2] Ook speelde ze in enkele tv-series als Tropical Heat, Miami Vice en Highlander. Na in de jaren negentig een drugsprobleem te hebben gehad bekeerde ze zich tot het christendom. Aan dit drugsverleden hield ze, als gevolg van een bijna-overdosis, een nierprobleem over. Uiteindelijk is dit nierfalen haar fataal geworden.

Matthews overleed op 57-jarige leeftijd aan sclerosing encapsulating peritonitis (SEP), een zeldzame ziekte. Haar as werd uitgestrooid langs de kust van Hawaii.

Filmografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]