Cap Fréhel: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Renegade (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Gate-way (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 10: Regel 10:
#[http://www.pixagogo.be/0045055210 Kaap Fréhel en de Smaragdkust]
#[http://www.pixagogo.be/0045055210 Kaap Fréhel en de Smaragdkust]
#[http://docarmor.free.fr/valarmor/valest/frehel1.htm Le Cap Fréhel]
#[http://docarmor.free.fr/valarmor/valest/frehel1.htm Le Cap Fréhel]
{{DEFAULTSORT:Fréhel, Cap}}

[[categorie: plaats in Frankrijk]]
[[categorie: plaats in Frankrijk]]
[[categorie: Kaap]]
[[categorie: Kaap]]

Versie van 6 nov 2007 00:28

Cap Fréhel is een landtong aan de Côte d'Emeraude (Smaragdkust) in noordoost Bretagne en vormt de meest noordelijke punt van de rotsige voorgebergten tussen de steden Saint-Malo en Saint-Brieux.

De kaap, die zowat 8,5 km van Fréhel haar dorpskom af ligt, en 4 km van Plévenon, is tot beschermd natuurgebied verklaard en staat bekend voor zijn rotswanden en zijn broedplaatsgebied van talrijke vogelsoorten. De steile rotswanden, met een hoogte van om en bij de 70 meter, bestaan uit rode zandsteen, zwart leisteen en rooskleurige granietstenen. De grasvelden die doorheen en langs de rotswanden lopen, maken deel uit van een prachtige heideveld, wat zo'n 300 ha uitstrekt. Op deze granietstenen lopen vergt wel een behendigheid en evenwicht, wil men niet ertussen vallen, tussen de rotsspleten en gaten. Daaroplopend en stampend klinken de bijna ronde granietstenen hol. Deze granietstenen hebben wel een ruwe bovenlaag dat een soort antislip vormt. Vooral bij hoog water kolkt, rommelt en dreunt het zeewater tussen en onderin de stenen. Sommige grillige gevormde rotsblokken staan bijna wankel en in balans op de andere rotsblokken, waarvan sommigen, vanaf een bepaalde punt gezien, namen hebben gekregen zoals o.a. "De hoed van keizer Napoleon" of de "Varkenskop", enz...

Aan de kaap zijn twee vuurtorens opgericht. Eén van hen dateerd uit de 17e eeuw en is tijdens de heerschappij van koning Lodewijk XIV door de beroemde generaal, vestingbouwer en architect Vauban in 1650 opgericht. De tweede en nieuwere vuurtoren waarvan de hoogte in 1950 werd bijgebouwd, mag in bepaalde periodes beklommen worden. In geval van gunstige weersomstandigheden bied de toren een panoramisch vérgezicht en uitzicht tot bij de Kanaaleilanden.

Externe links

  1. Cap Fréhel
  2. Kaap Fréhel en de Smaragdkust
  3. Le Cap Fréhel