Lim (Kroatië): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
SanderK (overleg | bijdragen)
k Wijzigingen door 83.128.40.19 hersteld tot de laatste versie door Loveless.
Louperibot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: sh:Rijeka Lim Anders: sr:Лим (река)
Regel 27: Regel 27:
[[it:Lim]]
[[it:Lim]]
[[nn:Elva Lim]]
[[nn:Elva Lim]]
[[sr:Lim (reka)]]
[[sh:Rijeka Lim]]
[[sr:Лим (река)]]

Versie van 6 nov 2007 05:39

Lim baai

De Lim baai en vallei is een apart geografisch kenmerk vlakbij Rovinj (Italiaans: Rovingo) en Vrsar aan de westkust van Istrië, Kroatië, ten Zuiden van Poreč. De naam heeft zijn oorpsrong in het Latijn, "limes" is de naam voor limiet of grens, de Lim diende als grens tussen de Romeinse provincies Dalmatië en Italia.

De Lim vallei (Limska draga of Limska dolina) is de 35 kilometer lange vallei van de rivier Pazinčica, die uitmond in de Lim baai (Limski zaljev), een 10 kilometer lang estuarium.

In 1958 werd de film The Vikings (de Vikingen, waarin Kirk Douglas een rol speelde) in het estuarium gemaakt. Het wordt ook wel een fjord genoemd. Dit is een foutieve benaming, de Lim baai is namelijk een ria. Een fjord is gevormd door een gletsjer maar de lim baai is gevormd door erosie door de weg van de Pazinčica naar de Adriatische Zee. Omdat de Lim baai zo smal is wordt het ook wel een kanaal genoemd (Limski kanal)..


Er bestaat ook een Limfjord, welke ook geen echt fjord is maar een kanaal in Denemarken tussen het eiland Vendsyssel-Thy en het schiereiland Jutland.

Externe link

Sjabloon:Istrië