Yo-Yo Ma: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
DéRahier (overleg | bijdragen)
k diakritische verbeteringen, Replaced: melodieen . melodieën met AWB
AlleborgoBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: lv:Jo-Jo Ma
Regel 24: Regel 24:
[[ja:ヨーヨー・マ]]
[[ja:ヨーヨー・マ]]
[[ko:요요 마]]
[[ko:요요 마]]
[[lv:Jo-Jo Ma]]
[[no:Yo-Yo Ma]]
[[no:Yo-Yo Ma]]
[[pl:Yo-Yo Ma]]
[[pl:Yo-Yo Ma]]

Versie van 12 nov 2007 10:27

Yo-Yo Ma

Yo-Yo Ma (Pinyin: Ma Youyou, vereenvoudigd Chinees: 马友友) (Parijs, 7 oktober 1955) is een Amerikaanse cellist van Chinese origine.

Hij werd geboren in Frankrijk uit Chinese ouders die oorspronkelijk uit Zhejiang kwamen. Hij werd opgevoed met muziek: zijn moeder (Marina Lu) was zangeres en zijn vader (Hiao-Tsiun Ma) was dirigent en componist. Yo-Yo Ma leerde de viool en de altviool bespelen voordat hij de cello oppakte. Toen Yo-Yo zeven jaar oud was verhuisde de familie naar New York, waar hij opgroeide.

Ma was een muzikaal wonderkind: op achtjarige leeftijd verscheen hij op de Amerikaanse televisie als solist. Leonard Bernstein dirigeerde het begeleidende orkest. Hij volgde zijn schoolopleiding in dubio over het vervolg van zijn carrière, en hij studeerde enige tijd aan Universiteit van Harvard, tot hij in de jaren zeventig definitief besloot om zich aan de muziek te wijden.

Sindsdien steeg zijn roem. Yo-Yo Ma trad op met de belangrijkste orkesten in de wereld. Zijn critici noemen hem een "muzikale alleseter", waarmee zij refereren aan de veelzijdigheid van zijn repertoire. Yo-Yo Ma waagt zich op meer gebieden dan de meeste klassiek cellisten. Hij nam barok-werken op gespeeld op authentieke instrumenten, maar ook bijvoorbeeld traditionale Chinese melodieën, Argentijnse tango's van Astor Piazzolla en filmmuziek.

In 1978 trouwde Ma met de violiste Jill Hornor. Ze hebben twee kinderen: Nicholas en Emily.