Voorganger (religie): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Versie 10177841 van 62.163.69.115 (overleg) ongedaan gemaakt
Regel 9: Regel 9:


{{bron|bronvermelding=
{{bron|bronvermelding=
*Reender Kranenborg en Jorgeli Walroud www.fiestainfo.com typ bij members Jely__ in en u vind hier meer informatie over deze pagina. Hopelijk heb ik u voldoende kunnen informeren.! [[2005]], ''Voorgangers in Nederland. Onderzoek naar de positie van de pandit, de imam, de predikant, de rabbijn en de charismatisch leider in de religies van Nederland'', Uitgeverij Meinema, ISBN 9021140470}}
*Reender Kranenborg, [[2005]], ''Voorgangers in Nederland. Onderzoek naar de positie van de pandit, de imam, de predikant, de rabbijn en de charismatisch leider in de religies van Nederland'', Uitgeverij Meinema, ISBN 9021140470}}


[[categorie:kerkelijke titulatuur]]
[[categorie:kerkelijke titulatuur]]

Versie van 15 nov 2007 22:06

Met voorganger wordt meestal een soort predikant aangeduid die voorgaat in evangelische gemeentes en pinksterkerken.

Het betreft een informele aanduiding. Soms wordt deze benaming ook wel voor predikanten van andere protestantse kerkgenootschappen gebruikt.

Breder beschouwd kent elke wereldreligie voorgangers: religieuze specialisten, aan wie taken zijn opgedragen. Binnen de gemeenschap van de Surinaamse hindoes is de pandit van groot belang, de moslims kennen de imam, het christendom heeft zijn predikanten of priesters, het jodendom rabbijnen en de vele onafhankelijke christelijke kerken, veelal afkomstig uit Afrika en veelal behorend tot de traditie van de pinkstergemeente, kennen charismatische voorgangers.

De voorganger representeert soms de godheid of goden, is soms de enige die de rituelen mag voltrekken, en heeft vaak de leiding binnen de geloofsgemeenschap.


[bron?]