Spoorpont: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pagina aangemaakt: "thumb|right|250px|De spoorpont in de [[spoorlijn Zevenaar - Kleef]] Een '''spoorpont''' is een veerpont waar een of meer [[spoo..."
 
k →‎Nederland: duidelijker
Regel 5: Regel 5:


==Nederland==
==Nederland==
Er is in Nederland tussen 1886 en 1936 een spoorpont actief geweest, de [[Veerdienst Enkhuizen - Stavoren]] tussen [[station Enkhuizen]] en [[station Stavoren]], deze vervoerde goederenwagons. Vlak over de grens was er van 1865 tot 1912 een spoorpont in bedrijf over de [[Rijn]] in de [[spoorlijn Zevenaar - Kleef]]. De pont voer nog tot 1926, maar vervoerde geen spoorwegrijtuigen meer.
Er is in Nederland tussen 1886 en 1936 een spoorpont actief geweest, de [[Veerdienst Enkhuizen - Stavoren]] tussen [[station Enkhuizen]] en [[station Stavoren]], deze vervoerde goederenwagons. De pont vaart nog steeds (als toeristische veerdienst), maar vervoert alleen nog maar passagiers.
Vlak over de grens was er van 1865 tot 1912 een spoorpont in bedrijf over de [[Rijn]] in de [[spoorlijn Zevenaar - Kleef]]. De pont voer nog tot 1926, maar vervoerde vanaf 1912 geen spoorwegrijtuigen meer.


==Buitenland==
==Buitenland==

Versie van 21 nov 2007 21:57

De spoorpont in de spoorlijn Zevenaar - Kleef

Een spoorpont is een veerpont waar een of meer spoorwegrijtuigen op vervoerd kunnen worden. De op- en afritten van de pont en de veerstoep zijn daartoe voorzien van rails. De locomotief zelf wordt zelden vervoerd, vanwege het hoge gewicht. Vaak worden behalve de spoorwegrijtuigen ook passagiers en andere voertuigen overgezet.

Er wordt gekozen voor een spoorpont, omdat een brug ofwel financieel niet haalbaar, ofwel de te overbruggen afstand te groot is.

Nederland

Er is in Nederland tussen 1886 en 1936 een spoorpont actief geweest, de Veerdienst Enkhuizen - Stavoren tussen station Enkhuizen en station Stavoren, deze vervoerde goederenwagons. De pont vaart nog steeds (als toeristische veerdienst), maar vervoert alleen nog maar passagiers.

Vlak over de grens was er van 1865 tot 1912 een spoorpont in bedrijf over de Rijn in de spoorlijn Zevenaar - Kleef. De pont voer nog tot 1926, maar vervoerde vanaf 1912 geen spoorwegrijtuigen meer.

Buitenland

In het buitenland zijn er nog diverse spoorponten in bedrijf, o.a. die tussen Rostock (Duitsland) en Trelleborg (Zweden).

Externe link