Numerianus: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k robot Erbij: zh:努梅里安
k robot Erbij: sw:Kaisari Numerian
Regel 60: Regel 60:
[[sr:Нумеријан]]
[[sr:Нумеријан]]
[[sv:Numerianus]]
[[sv:Numerianus]]
[[sw:Kaisari Numerian]]
[[tr:Numerian]]
[[tr:Numerian]]
[[zh:努梅里安]]
[[zh:努梅里安]]

Versie van 23 nov 2007 22:30

Sjabloon:Infobox keizer

Marcus Aurelius Numerianus (253? - november 284) was keizer van Rome van 283 tot november 284.

Numerianus was de jongere broer van Carinus en zoon van Carus, en geboren omstreeks 253. Hij werd samen met zijn broer Carinus door zijn vader tot Caesar benoemd in 282, vrij snel nadat deze keizer geworden was.

Carus arrangeerde een huwelijk van Numerianus met de dochter van Aper, prefect van de Praetoriaanse garde. Zowel Numerianus als Aper vergezelden Carus op een veldtocht naar Perzië in 283. Na Carus' dood later dat jaar werd Numerianus tot keizer benoemd.

Numerianus leidde de terugtocht van het Romeinse leger uit Perzië, en werd daarna consul samen met zijn broer in het begin van 284.

Numerianus kon niet lang van zijn keizerschap genieten. Hij werd ziek halverwege 284 en stierf begin november. Naar verluidt wilde zijn staf zijn dood verhullen, om zo de loyaliteit van het leger niet op de proef te hoeven stellen, door te zeggen dat Numerianus in een gesloten draagstoel zat vanwege een ziekte aan zijn ogen. Na een aantal dagen roken soldaten echter de stank en vonden ze het verrotte lichaam van de keizer. Het leger koos vervolgens op 20 november Diocletianus als opvolger.


Externe link

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Numerian op Wikimedia Commons.