Easy listening: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd ,  14 jaar geleden
k
diakritische verbeteringen, Replaced: harmoniën → harmonieën met AWB
k (diakritische verbeteringen, Replaced: harmoniën → harmonieën met AWB)
'''Easy listening''' (ook wel ''middle of the road'' genoemd) is een vorm van [[popmuziek]] en [[amusementsmuziek]] die in het midden van de twintigste eeuw opkwam. Rond [[1980]] was het de meest-beluisterde stijl op de Nederlandse radio, met populaire radioprogramma's als [[Arbeidsvitaminen]] en [[Muziek terwijl u werkt]] als voorlopers. De muziek werd daarna echter minder gedraaid, niet zozeer omdat de populariteit afnam, maar omdat de luisteraars "te oud" werden en dus niet meer interessant waren voor de adverteerders.
 
De muziekstijl kenmerkt zich door eenvoudige, pakkende melodielijnen, rustige harmoniënharmonieën en rustig dansbare ritmes. De muziek is meestal instrumentaal. Enkele zangers zoals [[Andy Williams]], [[Engelbert Humperdinck (zanger)|Engelbert Humperdinck]] en [[Roger Whittaker]] hebben een stemgeluid dat goed past bij de muziekstijl, zij hebben dan ook veel muziek uitgebracht in de easy-listening stijl. Muziek van artiesten als [[Bing Crosby]] en [[Tom Jones (zanger)|Tom Jones]] werd echter als "te wild" bestempeld om in de easy-listening categorie te kunnen vallen.
 
Nadat de easy-listening stijl uit de mode was geraakt werd er steeds vaker negatief over gesproken. Het zou "[[muzak]]" zijn, ''earcandy'', slechts bedoeld als achtergrondmuziek. Omdat de easy-listening stijl vrij onbekend is bij de jongere generatie wordt de term regelmatig foutief gehanteerd voor [[soft pop]] {{fact}}.
28.169

bewerkingen

Navigatiemenu