Markt (Delft): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
144 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Tijdens een herbestrating in [[1595]] werd in het straatwerk een windroos aangebracht. Op deze windroos werd in [[1886]] een standbeeld van [[Hugo de Groot]] geplaatst.
 
Vóór de kerk heeft door de eeuwen heen meestal een of andere afscheiding tussen kerkhof en Markt gestaan. Tot omstreeks [[1702]] was dit een muurtje, later, toen de functie van kerkhof verdween, een bomenrij waarvan de laatste resten rond [[1930]] verdwenen. Bij de herinrichting van 2004 is opnieuw een rij bomen voor de kerk geplaatst. Tevens werd een nieuwe windroos aangebracht. Het standbeeld van Hugo de Groot werd grondig gerestaureerd en keerde terug op een nieuwe plek, dichter bij de Nieuwe Kerk. Ook het gebruik van een van de mooiste pleinen van Europa als ''parkeerplaats'' behoort sinds de herinrichting van 2004 tot het verleden. Door zogeheten [[poller]]s in het wegdek kunnen alleen voertuigen het plein op die daarvoor uitdrukkelijk toestemming hebben gekregen.
 
Bij de herinrichting van 2004 is opnieuw een rij bomen voor de kerk geplaatst. Tevens werd een nieuwe windroos aangebracht. Het standbeeld van Hugo de Groot werd grondig gerestaureerd en keerde terug op een nieuwe plek, uit het midden en dichter bij de Nieuwe Kerk. Pikant hierbij is dat bij een Koninklijke uitvaart de koninklijke gasten vanaf het Stadhuis de Markt oversteken, en nu niet meer om het standbeeld heen hoeven te lopen.
 
Ook het gebruik van het plein als ''parkeerplaats'' behoort sinds de herinrichting van 2004 tot het verleden. Door zogeheten [[poller]]s in het wegdek kunnen alleen voertuigen het plein op die daarvoor toestemming hebben gekregen.
 
 
==Weekmarkt==
Op hetde MarktpleinMarkt is op donderdag een warenmarkt van 09.00 - 17.00 uur.
 
[[Categorie:Delft]]
5.470

bewerkingen

Navigatiemenu