Volmolen (Waalre): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
RobotQuistnix (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Watermolen - Link(s) veranderd naar Watermolen (door water aangedreven molen)
Regel 1: Regel 1:
De '''[[Volmolen (Waalre)|Volmolen]]''' of '''Waalrese Molen''' is een [[watermolen]] op de [[Dommel (rivier)|Dommel]] te [[Waalre (plaats)|Waalre]].
De '''[[Volmolen (Waalre)|Volmolen]]''' of '''Waalrese Molen''' is een [[Watermolen (door water aangedreven molen)|watermolen]] op de [[Dommel (rivier)|Dommel]] te [[Waalre (plaats)|Waalre]].
==Geschiedenis==
==Geschiedenis==
Volgens een oorkonde uit [[726]] zou deze molen reeds in [[703]] geschonken zijn aan de heilige [[Willibrord]] door een zekere Aengibald ''in loco vel villa Waetrilo super fluvium Dutmala''. Deze Aengibald was een [[Franken|Frankische]] edelman. De acte maakt melding van de schenking van een uitgestrekt domein.
Volgens een oorkonde uit [[726]] zou deze molen reeds in [[703]] geschonken zijn aan de heilige [[Willibrord]] door een zekere Aengibald ''in loco vel villa Waetrilo super fluvium Dutmala''. Deze Aengibald was een [[Franken|Frankische]] edelman. De acte maakt melding van de schenking van een uitgestrekt domein.

Versie van 20 dec 2007 19:52

De Volmolen of Waalrese Molen is een watermolen op de Dommel te Waalre.

Geschiedenis

Volgens een oorkonde uit 726 zou deze molen reeds in 703 geschonken zijn aan de heilige Willibrord door een zekere Aengibald in loco vel villa Waetrilo super fluvium Dutmala. Deze Aengibald was een Frankische edelman. De acte maakt melding van de schenking van een uitgestrekt domein.

Hoewel de precieze strekking van het document ten aanzien van de molen twijfels overlaat, is het zeker dat de molen in 1350 reeds bestond en uitgebreid werd tot een dubbele molen, waarvan een helft zich op het grondgebied van Riethoven bevond. De toenmalige bezitter was de Abdij van Echternach, die ontginningen deed plaatsvinden waardoor de behoefte aan maalcapaciteit toenam. De Riethovense molen werd als oliemolen gebruikt en de Waalrese molen als korenmolen.

In 1792 echter kwam de molen in het bezit van een lakenfabrikeur uit Leiden, die Pieter Vreede heette. Hij liet huisarbeid door wevers verrichten in Tilburg en bracht uiteindelijk, daar hij Patriot was en in Leiden politieke moeilijkheden ondervond, ook zijn lakenfabriek naar Tilburg. Pieter Vreede gebruikte de molen als volmolen. Zelf vertrok hij in 1816 naar Antwerpen, maar zijn zoon bleef als molenaar in Riethoven wonen en overleed daar in 1846.

Tot 1876 bleef de watermolen in handen van de familie Vreede, maar daarna werd hij tot 1951 eigendom van de familie Van Gastel. In 1962 werd de molen door een storm verwoest.

Herbouw

De architect Ad van Empel herbouwde de molen, waarvan het westelijke deel gereed kwam in 1992. Aan het oostelijke deel werd in 1994 begonnen, maar dit werd in 1995 door brand verwoest. In 1998 werd de molen gekocht door de familie Hermans.

Sedert 2000 wordt de molen ingezet voor elektriciteitsproductie. Het Waterschap De Dommel heeft een vispassage aangebracht.

Nabijgelegen watermolens

Stroomafwaarts van de Dommel vindt men de Genneper Watermolen. Stroomopwaarts vond men op de Dommel de Loondermolen, terwijl zich stroomopwaarts op de Keersop de Keersoppermolen bevond.

Externe link