Itzcoatl: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Zorrobot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: sv:Izcoatl
DéRahier (overleg | bijdragen)
k diakritische en andere typo's, Replaced: Nezahualcoyotl → Nezahualcóyotl met AWB
Regel 10: Regel 10:
| moeder = onbekende [[Tepaneken|Tepaneekse]] [[Slavernij|slavin]]
| moeder = onbekende [[Tepaneken|Tepaneekse]] [[Slavernij|slavin]]
}}
}}
'''Itzcoatl''' (Obsidiaanslang) was de [[hueyi tlahtoani]] (keizer) van de [[Azteken]] tussen [[1427]] en [[1440]]. Hij was een zoon van [[Acamapichtili]], broer van [[Huitzilihuitl]] en oom van [[Chimalpopoca]]. Hij kwam aan de macht nadat zijn neef en voorganger Chimalpopoca was gevangengenomen door de [[Tepaneken]], waar hij [[zelfmoord]] pleegde. Itzcoatl sloot een verbond met [[Nezahualcoyotl]] van [[Texcoco]], eveneens een vijand van de Tepaneken. Samen versloegen ze de Tepaneekse koning [[Maxtla]] en lieten hem offeren. Itzcoatl vormde het Drievoudig Verbond met Texcoco en [[Tlacopan]], in feite het begin van het Azteekse rijk.
'''Itzcoatl''' (Obsidiaanslang) was de [[hueyi tlahtoani]] (keizer) van de [[Azteken]] tussen [[1427]] en [[1440]]. Hij was een zoon van [[Acamapichtili]], broer van [[Huitzilihuitl]] en oom van [[Chimalpopoca]]. Hij kwam aan de macht nadat zijn neef en voorganger Chimalpopoca was gevangengenomen door de [[Tepaneken]], waar hij [[zelfmoord]] pleegde. Itzcoatl sloot een verbond met [[Nezahualcóyotl]] van [[Texcoco]], eveneens een vijand van de Tepaneken. Samen versloegen ze de Tepaneekse koning [[Maxtla]] en lieten hem offeren. Itzcoatl vormde het Drievoudig Verbond met Texcoco en [[Tlacopan]], in feite het begin van het Azteekse rijk.
Hij stierf in 1440 en werd opgevolgd door [[Moctezuma I]]
Hij stierf in 1440 en werd opgevolgd door [[Moctezuma I]]



Versie van 7 jan 2008 02:48

Sjabloon:Dynastie Itzcoatl (Obsidiaanslang) was de hueyi tlahtoani (keizer) van de Azteken tussen 1427 en 1440. Hij was een zoon van Acamapichtili, broer van Huitzilihuitl en oom van Chimalpopoca. Hij kwam aan de macht nadat zijn neef en voorganger Chimalpopoca was gevangengenomen door de Tepaneken, waar hij zelfmoord pleegde. Itzcoatl sloot een verbond met Nezahualcóyotl van Texcoco, eveneens een vijand van de Tepaneken. Samen versloegen ze de Tepaneekse koning Maxtla en lieten hem offeren. Itzcoatl vormde het Drievoudig Verbond met Texcoco en Tlacopan, in feite het begin van het Azteekse rijk. Hij stierf in 1440 en werd opgevolgd door Moctezuma I

Zie de categorie Itzcóatl van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.