Volmolen (Waalre): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
404 bytes verwijderd ,  12 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Robot-geholpen doorverwijzing: Watermolen - Link(s) veranderd naar Watermolen (door water aangedreven molen))
De '''[[Volmolen (Waalre)|Volmolen]]''' of '''Waalrese Molen''' is een [[Watermolen (door water aangedreven molen)|watermolen]] op de [[Dommel (rivier)|Dommel]] te [[Waalre (plaats)|Waalre]].
==Geschiedenis==
Hoewel de precieze strekking van het document ten aanzien van de molen twijfels overlaat,Het is het zeker dat de molen in [[1350]] reeds bestond en uitgebreid werd tot een dubbele molen, waarvan een helft zich op het grondgebied van [[Riethoven]] bevond. De toenmalige bezitter was de [[Abdij van Echternach]], die ontginningen deed plaatsvinden waardoor de behoefte aan maalcapaciteit toenam. De Riethovense molen werd als [[oliemolen]] gebruikt en de Waalrese molen als [[korenmolen]].
Volgens een oorkonde uit [[726]] zou deze molen reeds in [[703]] geschonken zijn aan de heilige [[Willibrord]] door een zekere Aengibald ''in loco vel villa Waetrilo super fluvium Dutmala''. Deze Aengibald was een [[Franken|Frankische]] edelman. De acte maakt melding van de schenking van een uitgestrekt domein.
 
Hoewel de precieze strekking van het document ten aanzien van de molen twijfels overlaat, is het zeker dat de molen in [[1350]] reeds bestond en uitgebreid werd tot een dubbele molen, waarvan een helft zich op het grondgebied van [[Riethoven]] bevond. De toenmalige bezitter was de [[Abdij van Echternach]], die ontginningen deed plaatsvinden waardoor de behoefte aan maalcapaciteit toenam. De Riethovense molen werd als [[oliemolen]] gebruikt en de Waalrese molen als [[korenmolen]].
 
In [[1792]] echter kwam de molen in het bezit van een [[lakenindustrie|laken]][[fabrikeur]] uit [[Leiden]], die [[Pieter Vreede]] heette. Hij liet [[huisarbeid]] door wevers verrichten in [[Tilburg]] en bracht uiteindelijk, daar hij [[Patriot]] was en in Leiden politieke moeilijkheden ondervond, ook zijn lakenfabriek naar Tilburg. Pieter Vreede gebruikte de molen als [[volmolen]]. Zelf vertrok hij in [[1816]] naar [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]], maar zijn zoon bleef als molenaar in [[Riethoven]] wonen en overleed daar in [[1846]].
156

bewerkingen

Navigatiemenu