Bernhard II van Saksen-Meiningen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
geen bewerkingssamenvatting
k
k
Nadat zijn vader op [[24 december]] [[1803]] was gestorven kwam hij op driejarige leeftijd onder regentschap van zijn moeder op de troon. Hij nam in [[1821]] de regering over en schonk zijn land in [[1823]] een liberale constitutie. Op [[23 maart]] [[1825]] trad hij in het huwelijk met [[Marie van Hessen-Kassel|Marie]], dochter van [[Willem II van Hessen-Kassel]].
 
Na het uitsterven van de linie [[Saksen-Gotha-Altenburg]] verkreeg hij door het verdrag van [[12 november]] [[1826]] [[Saksen-Hildburghausen]], het Saalfeldse deel van [[Saksen-Coburg-Saalfeld]], [[Camburg]], [[Themar]] en delen van [[Saksen-Römhild]]. Zijn vergrootte gebied stond hij in [[1829]] een nieuwe constitutie toe. In het [[revolutiejaar 1848]] gaf hij, voordat het tot ongeregeldheden kwam, toe aan de eisen van het volk.
 
Hij was een aanhanger van de [[Groot-Duitse richting]] en protesteerde tegen het door [[Saksen-Coburg en Gotha]] afgesloten militaire verdrag met [[Pruisen]]. In de [[Oostenrijks-Pruisische Oorlog]] van [[1866]] verklaarde hij Pruisen de oorlog. Na de Pruisische zege hierin trad hij na lange onderhandelingen op [[20 september]] onder druk van [[Otto von Bismarck]] af ten faveure van zijn Pruisisch gezinde zoon [[George II van Saksen-Meiningen|George II]]. Hij stierf op [[3 december]] [[1882]].
42.612

bewerkingen

Navigatiemenu