Dumuzi: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
32 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(definitie)
'''Dumuzi''', '''Dumizid''', '''Damuzid''' of '''Damu''' was oorspronkelijk een Sumerische koning, waarschijnlijk van [[Uruk]], vroeg in het [[3e millennium v.Chr.]] Later werd hij gezien als een herdersgod. Als zodanig is hij in de Bijbel bekend als '''[[Tammuz]]'''.auto
, waarschijnlijk van [[Uruk]], vroeg in het [[3e millennium v.Chr.]] Later werd hij gezien als een herdersgod. Als zodanig is hij in de Bijbel bekend als '''[[Tammuz]]'''.
 
Van de historische koning is vrijwel niets bekend. De Sumerische koningslijst vermeldt twee Dumuzi's: een ''Dumuzi de herder'', die vóór de [[zondvloed]] 36.000 jaar in Badtibira geregeerd zou hebben. Verder wordt er tussen [[Lugalbanda]] en [[Gilgamesh]] in een ''Dumuzi de visser, wiens stad Kua was'' genoemd, die 100 jaar over Uruk regeerde. Achter de laatste Dumuzi gaat waarschijnlijk een historische koning schuil,net zo goed als in het geval van Gilgamesh. Voor latere generaties was Dumuzi een legendarisch figuur die als godheid vereerd werd. Latere koningen noemden zich graag ''echtgenoot van Inanna'' en vereenzelvigden zich zo met hun illustere voorganger.
*[[Inanna's afdaling in de onderwereld]]
*[[De dood van Dumuzi]]
in 1903 kwam het eerste vliegtuig
 
Hoewel hij erin slaagde Inanna het hof te maken en te huwen, was hij haar ontrouw in die zin dat hij tijdens haar afdaling in de onderwereld niet beweende. Zij nam wraak en in ''de dood van Dumuzi'' wordt verhaald hoe hij door [[demon]]en naar de onderwereld gesleept werd.
 
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu