Maarse & Kroon: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Tukka (overleg | bijdragen)
k inleiding
+
Regel 1: Regel 1:
'''Maarse & Kroon''' (MK) was een busbedrijf dat werd op 1 februari 1923 opgericht te [[Leimuiden]]. Er werd gereden op de route [[Rijnsaterwoude]] [[Leimuiden]] [[Leiden]]. Het busbedrijf begon met één bus, spoedig kwam een tweede wagen in dienst.
'''Maarse & Kroon''' (MK) was een busbedrijf dat werd op 1 februari 1923 opgericht te [[Leimuiden]]. Er werd gereden op de route [[Rijnsaterwoude]]–[[Leimuiden]]–[[Leiden]]. Het busbedrijf begon met één bus, spoedig kwam een tweede wagen in dienst.


In de [[jaren twintig]] en dertig breidde het bedrijf zich uit met nieuwe lijnen. Vanaf 1933 was het bedrijf gevestigd te [[Aalsmeer]] en in 1947 werd de naam gewijzigd in '''N.V. Autobusonderneming Maarse & Kroon'''.
In de [[jaren twintig]] en dertig breidde het bedrijf zich uit met nieuwe lijnen, waaronder Leimuiden – [[Alphen aan den Rijn]] in 1931 en [[Haarlemmermeer]]–Leiden in 1934. Vanaf 1933 was het bedrijf gevestigd te [[Aalsmeer]] en in 1947 werd de naam gewijzigd in '''N.V. Autobusonderneming Maarse & Kroon'''.


Op 1 januari 1936 vond een grote uitbreiding plaats door overname van het lijnennet in de [[Haarlemmermeer]] van de Fa. J.H. van Kalmthout en P. v. Niel te [[Hoofddorp]], met lijnen vanuit de Haarlemmermeer naar [[Amsterdam]] en [[Haarlem]]. Dit had te maken met de opheffing van de [[Haarlemmermeerspoorlijnen]] en vervanging door busdiensten.
Op 1 januari 1936 vond een grote uitbreiding plaats door overname van het lijnennet in de Haarlemmermeer van de Fa. J.H. van Kalmthout en P. v. Niel te [[Hoofddorp]], met lijnen vanuit de Haarlemmermeer naar [[Amsterdam]] en [[Haarlem]]. Dit had te maken met de opheffing van de [[Haarlemmermeerspoorlijnen]] en vervanging door busdiensten.


In 1939 werd het bedrijf van Van Poelgeest te [[Amstelveen]] overgenomen met lijnen van Amsterdam naar [[Schiphol]], Amstelveen en [[Ouderkerk aan de Amstel]].
In 1939 werd het bedrijf van Van Poelgeest te [[Amstelveen]] overgenomen met lijnen van Amsterdam naar [[Schiphol]], Amstelveen en [[Ouderkerk aan de Amstel]]. In 1942 opende de verbinding [[Uithoorn]]–[[Nieuwkoop]].


In de jaren na de [[Tweede Wereldoorlog]] werd het busbedrijf verder uitgebreid, mede door de groei van de [[Luchthaven Schiphol]]. Uiteindelijk werden busdiensten uitgevoerd in het gebied tussen Amsterdam, Utrecht, Leiden en Haarlem.
In de jaren na de [[Tweede Wereldoorlog]] werd het busbedrijf verder uitgebreid, mede door de groei van de [[Luchthaven Schiphol]]. Vanaf 1954 werd de lijn uit [[Haarlem]] via [[Hoofddorp]] en Uithoorn verlengd naar [[Utrecht]] via de [[A2 (Nederland)|snelweg A2]]<!--wellicht ging de lijn eerst naar station Nieuwersluis??-->, in 1962 opende [[Amsterdam]]–[[Abcoude]]–[[Vinkeveen]], in 1964 [[Uithoorn]]–[[Mijdrecht]]–[[Woerden]]. In 1968 werd de lijn [[Kockengen]]–Utrecht overgenomen van de [[UVO]], en vanaf 1969 werden de lijnen van de verbinding Amstelveen–Amsterdam geïntegreerd met die van het [[GVB (Amsterdam)|GVB]], in 1970 gebeurde dat ook met de verbinding met [[Badhoevedorp]]. Uiteindelijk werden busdiensten uitgevoerd in het gebied tussen Amsterdam, Utrecht, Leiden en Haarlem.


Op 1 januari 1971 werd Maarse & Kroon een dochterbedrijf van de [[Nederlandse Spoorwegen]]. In 1973 fuseerde het bedrijf met de [[Nederlandsche Buurtspoorweg-Maatschappij]] (NBM) tot [[Centraal Nederland]] (CN).
Op 1 januari 1971 werd Maarse & Kroon een dochterbedrijf van de [[Nederlandse Spoorwegen]]. Per 3 juni 1973 fuseerde het bedrijf met de [[Nederlandsche Buurtspoorweg-Maatschappij]] (NBM) tot [[Centraal Nederland]] (CN).


==Externe link==
==Externe link==

Versie van 20 jan 2008 01:02

Maarse & Kroon (MK) was een busbedrijf dat werd op 1 februari 1923 opgericht te Leimuiden. Er werd gereden op de route RijnsaterwoudeLeimuidenLeiden. Het busbedrijf begon met één bus, spoedig kwam een tweede wagen in dienst.

In de jaren twintig en dertig breidde het bedrijf zich uit met nieuwe lijnen, waaronder Leimuiden – Alphen aan den Rijn in 1931 en Haarlemmermeer–Leiden in 1934. Vanaf 1933 was het bedrijf gevestigd te Aalsmeer en in 1947 werd de naam gewijzigd in N.V. Autobusonderneming Maarse & Kroon.

Op 1 januari 1936 vond een grote uitbreiding plaats door overname van het lijnennet in de Haarlemmermeer van de Fa. J.H. van Kalmthout en P. v. Niel te Hoofddorp, met lijnen vanuit de Haarlemmermeer naar Amsterdam en Haarlem. Dit had te maken met de opheffing van de Haarlemmermeerspoorlijnen en vervanging door busdiensten.

In 1939 werd het bedrijf van Van Poelgeest te Amstelveen overgenomen met lijnen van Amsterdam naar Schiphol, Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel. In 1942 opende de verbinding UithoornNieuwkoop.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd het busbedrijf verder uitgebreid, mede door de groei van de Luchthaven Schiphol. Vanaf 1954 werd de lijn uit Haarlem via Hoofddorp en Uithoorn verlengd naar Utrecht via de snelweg A2, in 1962 opende AmsterdamAbcoudeVinkeveen, in 1964 UithoornMijdrechtWoerden. In 1968 werd de lijn Kockengen–Utrecht overgenomen van de UVO, en vanaf 1969 werden de lijnen van de verbinding Amstelveen–Amsterdam geïntegreerd met die van het GVB, in 1970 gebeurde dat ook met de verbinding met Badhoevedorp. Uiteindelijk werden busdiensten uitgevoerd in het gebied tussen Amsterdam, Utrecht, Leiden en Haarlem.

Op 1 januari 1971 werd Maarse & Kroon een dochterbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen. Per 3 juni 1973 fuseerde het bedrijf met de Nederlandsche Buurtspoorweg-Maatschappij (NBM) tot Centraal Nederland (CN).

Externe link

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Bus op Wikimedia Commons.