Easy listening: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
DéRahier (overleg | bijdragen)
k diakritische verbeteringen, Replaced: harmoniën → harmonieën met AWB
Thijs!bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: es:Easy-listening
Regel 37: Regel 37:
[[de:Easy Listening]]
[[de:Easy Listening]]
[[en:Easy listening]]
[[en:Easy listening]]
[[es:Easy-listening]]
[[fi:Viihdemusiikki]]
[[fi:Viihdemusiikki]]
[[fr:Musique légère]]
[[fr:Musique légère]]

Versie van 1 feb 2008 07:43

Easy listening (ook wel middle of the road genoemd) is een vorm van popmuziek en amusementsmuziek die in het midden van de twintigste eeuw opkwam. Rond 1980 was het de meest-beluisterde stijl op de Nederlandse radio, met populaire radioprogramma's als Arbeidsvitaminen en Muziek terwijl u werkt als voorlopers. De muziek werd daarna echter minder gedraaid, niet zozeer omdat de populariteit afnam, maar omdat de luisteraars "te oud" werden en dus niet meer interessant waren voor de adverteerders.

De muziekstijl kenmerkt zich door eenvoudige, pakkende melodielijnen, rustige harmonieën en rustig dansbare ritmes. De muziek is meestal instrumentaal. Enkele zangers zoals Andy Williams, Engelbert Humperdinck en Roger Whittaker hebben een stemgeluid dat goed past bij de muziekstijl, zij hebben dan ook veel muziek uitgebracht in de easy-listening stijl. Muziek van artiesten als Bing Crosby en Tom Jones werd echter als "te wild" bestempeld om in de easy-listening categorie te kunnen vallen.

Nadat de easy-listening stijl uit de mode was geraakt werd er steeds vaker negatief over gesproken. Het zou "muzak" zijn, earcandy, slechts bedoeld als achtergrondmuziek. Omdat de easy-listening stijl vrij onbekend is bij de jongere generatie wordt de term regelmatig foutief gehanteerd voor soft pop [bron?].

Radiozenders met easy listening

Sky Radio

Sky Radio is de muziekzender die in 1988 begonnen is als zender met rustige popmuziek. De zender kenmerkt zich door nonstopmuziek zonder presentatoren. Naderhand kwamen er wel nieuwsuitzendingen op deze zender onder meer voorgelezen door Arend Langenberg en Ad Valk. Van 1993 tot 2001 bracht Radio 10 een tegenhanger onder de naam Love Radio.

Easy FM

Diskjockey en jingleproducent Ferry Maat heeft ooit het idee opgevat om een zender speciaal voor babyboomers op te starten, waarop easy listening te horen zal zijn. Volgens zijn zeggen muziek die je heden ten dage zelden meer op de radio hoort. De naam van de zender is Easy FM. Tot op heden is dit idee niet ten uitvoer gebracht, maar op zijn site is wel te horen hoe het format van Easy FM moet klinken.

Easy-listening artiesten

Externe links

Het format van Easy FM