Het bittere kruid (film): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
CrazyPhunkbot (overleg | bijdragen)
k Bot: Vervangen sjabloon: Film
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 15: Regel 15:
'''Het bittere kruid''' is een Nederlandse film uit [[1985]] van Kees van Oostrum. Het verhaal is gebaseerd op het autobiografische boek ''[[Het bittere kruid]]'' van [[Marga Minco]]. Het heeft als internationale titel ''Bitter Sweet''.
'''Het bittere kruid''' is een Nederlandse film uit [[1985]] van Kees van Oostrum. Het verhaal is gebaseerd op het autobiografische boek ''[[Het bittere kruid]]'' van [[Marga Minco]]. Het heeft als internationale titel ''Bitter Sweet''.


[[hoofdrollen]]
{{beg|media}}

*[[Ester Spitz]]
*[[Gerard Thoolen]]
*[[Kitty Courbois]]
*[[Frank Rigter]]
*[[Miriam de Rooij]]

''Het Bittere Kruid gaat over het joodse meisje Sara en de ondergang van haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sara wordt in 1942 plotseling ontslagen uit het sanatorium waar ze voor tuberculose wordt behandeld. Het blijkt dat de vader van Greet, haar hartsvriendin in het sanatorium, als NSB-er heeft geëist dat Sara wordt verwijderd.

Bij thuiskomst in Amersfoort wordt Sara direct geconfronteermet de harde werkelijkheid van de oorlog. Joden moeten een ster dragen en naar het joodse getto in Amsterdam verhuizen. Ook Sara's ouders worden gedwongen om te vertrekken. Sara,haar broer David en zijn vriendin Lottie blijven achter. Na een onbenullige ruzie reist ook Sara naar Amsterdam. Daar ontmoet ze in het geheim weer haar vriendin Greet. Greet is ongeneeslijk ziek, maar leidt met haar ouders een luxe leven in een gevorderde joodse villa. Geëmotioneerd verbreekt Sara de vriendschap. Tijdens het laatste sabbatmaal worden Sara's ouders opgepakt. Sara ontsnapt en besluit samen met David en Lottie naar Palestina te vluchten. Het plan mislukt, alleen Sara ontsnapt aan de Duitsers. Op haar eerste onderduikadres viert ze [[Pesach]], het joodse paasfeest. Sara zal als enige van haar familie de oorlog overleven.''



[[Categorie:Nederlandse film|Bittere kruid]]
[[Categorie:Nederlandse film|Bittere kruid]]

Versie van 2 feb 2008 15:19

Sjabloon:Infobox Film Het bittere kruid is een Nederlandse film uit 1985 van Kees van Oostrum. Het verhaal is gebaseerd op het autobiografische boek Het bittere kruid van Marga Minco. Het heeft als internationale titel Bitter Sweet.

hoofdrollen

Het Bittere Kruid gaat over het joodse meisje Sara en de ondergang van haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sara wordt in 1942 plotseling ontslagen uit het sanatorium waar ze voor tuberculose wordt behandeld. Het blijkt dat de vader van Greet, haar hartsvriendin in het sanatorium, als NSB-er heeft geëist dat Sara wordt verwijderd.

Bij thuiskomst in Amersfoort wordt Sara direct geconfronteermet de harde werkelijkheid van de oorlog. Joden moeten een ster dragen en naar het joodse getto in Amsterdam verhuizen. Ook Sara's ouders worden gedwongen om te vertrekken. Sara,haar broer David en zijn vriendin Lottie blijven achter. Na een onbenullige ruzie reist ook Sara naar Amsterdam. Daar ontmoet ze in het geheim weer haar vriendin Greet. Greet is ongeneeslijk ziek, maar leidt met haar ouders een luxe leven in een gevorderde joodse villa. Geëmotioneerd verbreekt Sara de vriendschap. Tijdens het laatste sabbatmaal worden Sara's ouders opgepakt. Sara ontsnapt en besluit samen met David en Lottie naar Palestina te vluchten. Het plan mislukt, alleen Sara ontsnapt aan de Duitsers. Op haar eerste onderduikadres viert ze Pesach, het joodse paasfeest. Sara zal als enige van haar familie de oorlog overleven.