Uitbarstingskolom: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
ArnaudH (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
ArnaudH (overleg | bijdragen)
linkffix
Regel 1: Regel 1:
{{wikify}}
{{wikify}}


Een '''uitbarstingskolom''' bestaat uit hete [[vulkaan|vulkanische]] [[as]] die tijdens een explosieve vulkanische uitbarsting wordt uitgezonden. De as vormt een kolom toenemend vele kilometers in de lucht boven de piek van de vulkaan. In de explosiefste uitbarstingen, kan de uitbarstingskolom toenemen tot meer dan 40 km. De stratosferische injectie van [[aërosols]] door vulkanen is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering op korte termijn. Soms geraakt de kolom niet ver genoeg en wordt ze meegenomen in de convectiestroming, die zorgt dat de rook aan het oppervlak komt en zo een [[pyroclastische stroom]] vormt.
Een '''uitbarstingskolom''' bestaat uit hete [[vulkaan|vulkanische]] [[as (vulkaan)|as]] die tijdens een explosieve vulkanische uitbarsting wordt uitgezonden. De as vormt een kolom toenemend vele kilometers in de lucht boven de piek van de vulkaan. In de explosiefste uitbarstingen, kan de uitbarstingskolom toenemen tot meer dan 40 km. De stratosferische injectie van [[aërosols]] door vulkanen is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering op korte termijn. Soms geraakt de kolom niet ver genoeg en wordt ze meegenomen in de convectiestroming, die zorgt dat de rook aan het oppervlak komt en zo een [[pyroclastische stroom]] vormt.

Versie van 12 feb 2008 19:25

De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Een uitbarstingskolom bestaat uit hete vulkanische as die tijdens een explosieve vulkanische uitbarsting wordt uitgezonden. De as vormt een kolom toenemend vele kilometers in de lucht boven de piek van de vulkaan. In de explosiefste uitbarstingen, kan de uitbarstingskolom toenemen tot meer dan 40 km. De stratosferische injectie van aërosols door vulkanen is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering op korte termijn. Soms geraakt de kolom niet ver genoeg en wordt ze meegenomen in de convectiestroming, die zorgt dat de rook aan het oppervlak komt en zo een pyroclastische stroom vormt.