Rootscompressor: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Rudolphous (overleg | bijdragen)
externe links
cat
Regel 11: Regel 11:
==Externe links==
==Externe links==
*[http://www.mekanizmalar.com/roots3.html Flash Animatie van een Roots compressor]
*[http://www.mekanizmalar.com/roots3.html Flash Animatie van een Roots compressor]

[[Categorie:Motortechniek]]


[[en:Roots type supercharger]]
[[en:Roots type supercharger]]

Versie van 16 feb 2008 10:43

Een Roots compressor
Diagram:
1 lob 1
2. pomp huis
3. lob 2
a. inlaat
b. pompkamer
c. uitlaat
Een Roots-type supercharger in een auto

Een Roots type supercharger of Roots blower is een positieve verdringingspomp voor gassen. Deze compressor vindt vooral zijn toepassing in auto's en vrachtwagens in alternatief van een turbo-compressor.

Een supercharger of roots compressor werkt beter dan een turbo bij lagere toerentallen omdat deze via aandrijfriemen wordt aangedreven door de motor zelf. Dit heeft als nadeel dat de compressor energie onttrekt aan de motor die anders voor de aandrijving gebruikt had kunnen worden, maar dit weegt echter niet op tegen de grote vermogenswinst die er vervolgens mee wordt behaald. Doordat een supercharger of roots compressor direct vanaf de krukas wordt aangedreven kan deze ook op lage toerentallen veel kracht, in dit geval koppel (Nm) leveren. Hierdoor gedraagt de motor zich alsof hij een 1,5 tot 2 keer zo grote cilinderinhoud heeft. Superchargers worden dan ook veel gebruikt in Hot Rods, die vanuit stilstand snel accelereren. Volkswagen heeft enige tijd auto's uitgebracht met een "G-lader", ook Mercedes-Benz levert "Kompressor"-uitvoeringen van sommige modellen.

De turbocompressor wordt als economischer beschouwd en wordt daarom ook veel vaker gebruikt dan de supercharger of roots compressor.

Roots-blower in de beroemde "Blower-Bentleys"

Externe links