Magnetische veldconstante: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pieter Kuiper (overleg | bijdragen)
Pagina aangemaakt: "De '''magnetische (veld)constante''' ''μ''<sub>0</sub> (permeabiliteit van het vacuüm) is een natuurkundige constante, die ..."
 
Pieter Kuiper (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7: Regel 7:
:<math>\mathbf{B} = \mu_0 \ \mathbf{H}.</math>
:<math>\mathbf{B} = \mu_0 \ \mathbf{H}.</math>


De magnetische veldconstante ''μ''<sub>0</sub> is met de [[electrische veldconstante]] ''ε''<sub>0</sub> en met de [[lichtsnelheid]] verbonden door:
De magnetische veldconstante ''μ''<sub>0</sub> is met de [[elektrische veldconstante]] ''ε''<sub>0</sub> en met de [[lichtsnelheid]] verbonden door:


:<math>c^2= \frac{1}{\varepsilon_0\mu_0}</math>
:<math>c^2= \frac{1}{\varepsilon_0\mu_0}</math>

Versie van 20 feb 2008 22:26

De magnetische (veld)constante μ0 (permeabiliteit van het vacuüm) is een natuurkundige constante, die mechanische en electromagnetische eenheden met elkaar verbindt. In het SI is de waarde exact

N/A2 = 4π×10−7 H/m, oftewel 1,2566×10−6 H/m.[1]

Deze waarde is een gevolg van de definitie van de ampere in termen van de kracht tussen twee parallelle geleiders.[2] In vacuüm is de magnetische veldconstante gelijk aan de verhouding tussen het magnetische B-veld (om bijvoorbeeld Lorentzkrachten uit te rekenen) en het H-veld (gegeven door de elektrische stroom):

De magnetische veldconstante μ0 is met de elektrische veldconstante ε0 en met de lichtsnelheid verbonden door:

Terminologie

Historisch heeft de constante μ0 verschillende namen gehad. Algemeen spreekt men van "de magnetische permeabiliteit van een vacuüm", zoals in het rode IUPAP-boekje van 1987.[3] Nu is de natuurkundige nomenclatuur van het BIPM in het frans "constante magnétique" en in het engels "the magnetic constant".[1] In het duits is "magnetische Feldkonstante" de officiële term.[4]

Voetnoten

  1. a b Magnetic constant. 2006 CODATA recommended values. NIST.
  2. Unit of electric current (ampere). Historical context of the SI. NIST.
  3. SUNAMCO Commission, Recommended values of the fundamental physical constants. Symbols, Units, Nomenclature and Fundamental Constants in Physics p.54 (1987).
  4. Faltblatt: Die gesetzlichen Einheiten in Deutschland. Physikalisch-Technische Bundesanstalt (2006).