Hemelmechanica: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
147 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
cat+Lagrange
k (robot Erbij: sl:Nebesna mehanika)
(cat+Lagrange)
De '''hemelmechanica''' is een traditionele tak van de [[Astronomie|sterrenkunde]] die zich bezighoudt met het verklaren van de bewegingen van de [[hemellichaam|hemellichamen]]. Nadat het heliocentrische [[wereldbeeld]] van [[Nicolaus Copernicus]] ingang had gevonden, werd de hemelmechanica feitelijk gesticht door de formulering van de [[wetten van Kepler]] en de daarbij horende [[vergelijking van Kepler]].
 
De algemene wet van de [[zwaartekracht]] (door [[Isaac Newton]] opgesteld) liet in principe toe, hemelmechanica te bedrijven voor complexe systemen met meer dan twee lichamen en met lichamen die groter zijn dan een denkbeeldige [[puntmassa]]. Vanaf drie lichamen is een zwaartekrachtsysteem echter inherent [[chaostheorie|chaotisch]] (zie bijvoorbeeld het [[drielichamenprobleem]]). De exacte berekening van de banen der planeten in het [[zonnestelsel]] is dan ook een complex proces, waarbij krachtige [[numerieke wiskunde|numerieke methoden]] voor het oplossen van [[differentiaalvergelijking]]en komen kijken. De eerste theoretische doorbraken in het meerlichamenprobleem waren de bijdragen van [[Joseph-Louis Lagrange]] vanaf 1808.
 
Eén van de eerste rechtstreekse verificaties voor de [[algemene relativiteitstheorie]] bestond in het waarnemen van de [[periheliumprecessie]] van de planeet [[Mercurius (planeet)|Mercurius]]. Deze [[precessie]] volgt niet uit de zwaartekrachtswet van Newton, maar wordt wel voorspeld door de algemene relativiteitstheorie.
 
[[Categorie:Astronomie]]
[[Categorie:Mechanica]]
 
[[bg:Небесна механика]]
3.625

bewerkingen

Navigatiemenu