Janet Gaynor: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RobotQuistnix (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: pl:Janet Gaynor
Robbot (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Palm Springs - Link(s) veranderd naar Palm Springs (Californië)
Regel 9: Regel 9:
| imdb = 0310980
| imdb = 0310980
}}
}}
'''Janet Gaynor''', geboren als ''Laura Gainor'' ([[Philadelphia (Pennsylvania)|Philadelphia]], [[6 oktober]] [[1906]] - [[Palm Springs]], [[14 september]] [[1984]]) was een Amerikaans actrice en tevens de eerste actrice die een [[Academy Award voor Beste Actrice]] won.
'''Janet Gaynor''', geboren als ''Laura Gainor'' ([[Philadelphia (Pennsylvania)|Philadelphia]], [[6 oktober]] [[1906]] - [[Palm Springs (Californië)|Palm Springs]], [[14 september]] [[1984]]) was een Amerikaans actrice en tevens de eerste actrice die een [[Academy Award voor Beste Actrice]] won.


==Biografie==
==Biografie==

Versie van 4 mrt 2008 02:25

Janet Gaynor
Janet Gaynor
Algemene informatie
Volledige naam Laura Gainor
Geboren 6 oktober 1906
Overleden 14 september 1984
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Janet Gaynor, geboren als Laura Gainor (Philadelphia, 6 oktober 1906 - Palm Springs, 14 september 1984) was een Amerikaans actrice en tevens de eerste actrice die een Academy Award voor Beste Actrice won.

Biografie

Gaynor werd geboren in Philadelphia, maar verhuisde als kind naar San Francisco. Janet wist na haar diploma in 1923 dat ze actrice wilde worden. Daarom verhuisde ze naar Los Angeles. Hier werkte ze eerst een tijd in een schoenenwinkel, waar ze 18 dollar per week verdiende. Toch wist ze figurantenrolletjes in onbekende films te scoren. Dit deed ze tot 1926.

In 1926 kreeg Gaynor een hoofdrol in de film The Johnstown Flood en werd dit jaar ook een van de WAMPAS Baby Stars. Door goede kritieken op haar acteerprestaties, werd ze al snel opgemerkt door beroemde producenten.

In een korte tijd werd Janet een van de beroemdste mensen van Hollywood en kreeg in 1928 tijdens de eerste uitreiking van de oscar een Academy Award voor Beste Actrice voor haar rollen in maar liefst drie films (Seventh Heaven, Sunrise en Street Angel). Dit was de enige keer in de geschiedenis van de Oscar dat een acteur een Oscar kreeg voor meerdere films.

Janet maakte een succesvolle overstap naar de geluidsfilm en werd een nog grotere ster. Ze had haar rollen letterlijk voor het uitzoeken bij Fox Studios. Toen de Fox Studios samen ging werken met de 20th Century studio's, werd Janet minder populair. Ze werd overschaduwd door actrices zoals Loretta Young en Shirley Temple.

Toch redde de succesvolle film A Star Is Born haar carrière. Ze kreeg zelfs een oscarnominatie. Toch stopte ze na 1938 met acteren.

Filmografie

Voorganger:
geen
Academy Award voor Beste Actrice
1928
voor Seventh Heaven, Street Angel en Sunrise
Opvolger:
Mary Pickford
voor Coquette