Dumuzi: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
66 bytes verwijderd ,  12 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
'''Dumuzi''', '''Dumizid''', '''Damuzid''' of '''Damu''' was oorspronkelijk waarschijnlijk een Sumerische koning, waarschijnlijk van [[Uruk]], vroeg in het [[3e millennium v.Chr.]] Later werd hij gezien als een herdersgod. Als zodanig is hij in de Bijbel bekend als '''[[Tammuz]]'''.
 
Van de historische koning is vrijwel niets bekend.
Van de historische koning is vrijwel niets bekend. De Sumerische koningslijst vermeldt twee Dumuzi's: een ''Dumuzi de herder'', die vóór de [[zondvloed]] 36.000 jaar in Badtibira geregeerd zou hebben. Verder wordt er tussen [[Lugalbanda]] en [[Gilgamesh]] in een ''Dumuzi de visser, wiens stad Kua was'' genoemd, die 100 jaar over Uruk regeerde. Achter de laatste Dumuzi gaat waarschijnlijk een historische koning schuil,net zo goed als in het geval van Gilgamesh. Voor latere generaties was Dumuzi een legendarisch figuur die als godheid vereerd werd. Latere koningen noemden zich graag ''echtgenoot van Inanna'' en vereenzelvigden zich zo met hun illustere voorganger.
 
De Sumerische koningslijst vermeldt twee Dumuzi's: een "''Dumuzi de herder''", die vóór de [[zondvloed]] 36.000 jaar in Badtibira geregeerd zou hebben.
Als koning van Uruk zal hij ongetwijfeld betrokken geweest zijn bij de cultus van de godin van de liefde, de vruchtbaarheid en de voortplanting [[Inanna]]. Na zijn vergoddelijking werd hij gezien als de ongelukkige echtgenoot van de godin. Samen met haar is hij de hoofdpersoon van een belangrijke cyclus van mythen:
 
Verder wordt er een "''Dumuzi de visser, wiens stad Kua was''" genoemd tussen [[Lugalbanda]] en [[Gilgamesh]]. Hij zou 100 jaar over Uruk geregeerd hebben. Achter deze Dumuzi gaat waarschijnlijk de historische koningsfiguur schuil.
 
Door latere generaties werd Dumuzi als een god vereerd.
Als koning van Uruk zal hij ongetwijfeld betrokken geweest zijn bij de cultus van de godin van de liefde, de vruchtbaarheid en de voortplanting [[Inanna]]. Na zijn vergoddelijking werd hij gezien als de ongelukkige echtgenoot van de godin. Samen met haar is hij de hoofdpersoon van een belangrijke cyclus van mythen:
*[[Dumuzi en Ekimdu: Inanna het hof gemaakt]]
*[[Het huwelijk van Dumuzi en Inanna]]
*[[Inanna's afdaling in de onderwereld]]
*[[De dood van Dumuzi]]
Hoewel hij erin slaagde Inanna het hof te maken en te huwen, was hij haar ontrouw in die zin dat hij haar - tijdens haar afdaling in de onderwereld - niet beweende. Zij nam wraak en in "''deDe dood van Dumuzi''" wordt verhaald hoe hij door [[demon]]en naar de onderwereld gesleeptwordt werdgesleept.
Het bewenen van zijn dood was onderwerp van een belangrijke cultus, die lang op vele plaatsen in het [[Midden-Oosten]], opgangbeoefend vondwerd. Dit iswordt ook de reden dat hij in de [[Bijbel]] genoemd wordtvermeld. Ook onderDoor de [[Israëlieten]] werd de dood van Tammuz door sommigen, vooral door vrouwen, beweend tot in de [[tempel van Jeruzalem]] toe.
 
Latere koningen noemden zich graag ''echtgenoot van Inanna'' en vereenzelvigden zich alzo met hun illustere voorganger.
Hoewel hij erin slaagde Inanna het hof te maken en te huwen, was hij haar ontrouw in die zin dat hij tijdens haar afdaling in de onderwereld niet beweende. Zij nam wraak en in ''de dood van Dumuzi'' wordt verhaald hoe hij door [[demon]]en naar de onderwereld gesleept werd.
 
Het bewenen van zijn dood was onderwerp van een belangrijke cultus die lang op vele plaatsen in het [[Midden-Oosten]] opgang vond. Dit is ook de reden dat hij in de [[Bijbel]] genoemd wordt. Ook onder de [[Israëlieten]] werd de dood van Tammuz door sommigen, vooral vrouwen, beweend tot in de [[tempel van Jeruzalem]] toe.
 
 
 
 
4.499

bewerkingen

Navigatiemenu