Ministerieel besluit: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RS Jelle (overleg | bijdragen)
k Spellingsfout opgelost (Koninkijke -> Koninklijke)
Karel Anthonissen (overleg | bijdragen)
minder hoofdletters
Regel 1: Regel 1:
Een '''Ministerieel Besluit''' (MB) is een norm in het [[Belgisch Recht]] die uitgaat van een individuele [[minister]] van de [[Belgische regering|federale regering]].
Een '''ministerieel besluit''' (MB) is een norm in het [[belgisch recht]] die uitgaat van een individuele [[minister]] van de [[Belgische regering|federale regering]].


Volgens de [[Belgische Grondwet]] is de Koning bevoegd voor de uitvoering van de wet. In de praktijk komt dit neer op de federale regering als geheel, die optreedt door middel van een [[Koninklijk Besluit]]. Voor detailmaatregelen kan echter de bevoegde minister individueel optreden. Dit doet hij dan via een Ministerieel Besluit dat, net als de Koninklijke Besluiten, eerst in het Belgisch Staatsblad moet verschijnen vooraleer het bindend wordt.
Volgens de [[Belgische Grondwet]] is de Koning bevoegd voor de uitvoering van de wet. In de praktijk komt dit neer op de federale regering als geheel, die optreedt door middel van een [[koninklijk besluit]]. Voor detailmaatregelen kan echter de bevoegde minister individueel optreden. Dit doet hij dan via een ministerieel besluit dat, net als de koninklijke besluiten, eerst in het Belgisch Staatsblad moet verschijnen vooraleer het bindend wordt.


Voor Nederland zie [[Ministeriële regeling]].
Voor Nederland zie [[ministeriële regeling]].





Versie van 9 mrt 2008 11:51

Een ministerieel besluit (MB) is een norm in het belgisch recht die uitgaat van een individuele minister van de federale regering.

Volgens de Belgische Grondwet is de Koning bevoegd voor de uitvoering van de wet. In de praktijk komt dit neer op de federale regering als geheel, die optreedt door middel van een koninklijk besluit. Voor detailmaatregelen kan echter de bevoegde minister individueel optreden. Dit doet hij dan via een ministerieel besluit dat, net als de koninklijke besluiten, eerst in het Belgisch Staatsblad moet verschijnen vooraleer het bindend wordt.

Voor Nederland zie ministeriële regeling.