Chatroom: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Robbot (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Moderator - Link(s) veranderd naar moderator (algemeen)
Regel 26: Regel 26:
Veel openbare chatboxen werken via een zogehete directe [[socket connectie]] waardoor de berichten zonder tussenkomst van de webbrowser doorgegeven worden. Dit zorgt ervoor dat het transport sneller verloopt.
Veel openbare chatboxen werken via een zogehete directe [[socket connectie]] waardoor de berichten zonder tussenkomst van de webbrowser doorgegeven worden. Dit zorgt ervoor dat het transport sneller verloopt.


Heeeeey joep :P
== Noten ==
<references />

[[Categorie:Chat]]

[[de:Chatraum]]
[[en:Chat room]]
[[la:Locutorium]]
[[simple:Chat room]]
[[zh:網路聊天室]]

Versie van 20 mrt 2008 14:37

Een chatroom of chatbox is een virtuele ruimte op het internet waar men kan chatten. Een letterlijke vertaling uit het Engels is "praatjeskamer" of "kletskist". Het werkwoord to chat in de betekenis van "kletsen", "babbelen" of "praatjes maken" (zonder waarde-oordeel) werd het eerst gesignaliseerd rond het jaar 1440. Nog oudere woordvormen zijn chatter en chiteren.[1]

Een chatroom is veelal ingebed in een webpagina op het internet waar mensen (met gelijkaardige interesses) elkaar ontmoeten en “babbelen”. Dat gebeurt door (meestal) korte tekstberichtjes in te tikken. De berichten worden verzonden naar de server en gedownload binnen de Java-applicatie of het ActiveX-object op de pagina. Ook wordt er voor het transport van de communicatie wel gebruiktgemaakt van het IRC protocol.

Door zich aan te melden onder een pseudoniem, kan een chatter anoniem blijven. Jongeren gebruiken vaak een fonetisch turbotaaltje dat voor veel volwassenen onverstaanbaar is. Voor kinderen en jongeren is chatten een van de populairste communicatievormen en internetactiviteiten.

Er zijn open en gesloten chatboxen. Open chatboxen vind je op een website, gesloten chatboxen moet je downloaden. Een open chatbox, waar je je aanmeldt met een “nickname” (schuilnaam), is toegankelijk voor iedereen. Je weet niet wie je er zal ontmoeten en je weet niet of iemand is wie/wat hij/zij beweert te zijn. Spannend, maar ook riskant! Sommige open chatrooms worden “bewaakt” door een moderator, die de gesprekken volgt en kan beslissen om bepaalde boodschappen niet te laten verschijnen (bv. vanwege obsceen taalgebruik); in de meeste chatrooms is echter geen moderator aanwezig.

Chatten via het razend populaire instant messaging-programma Windows Live Messenger (voorheen MSN Messenger) en Yahoo Messenger verschilt van chatten in een open chatbox doordat je toestemming moet krijgen om met een bepaalde persoon te mogen chatten, en doordat je zelf toestemming moet geven aan iemand om met jou te chatten. Die toelatingsvoorwaarde maakt chatten via MSN minder riskant dan via open chatboxen.

Tenminste, als de chatter zijn veiligheid ter harte neemt. En daar loopt het in de praktijk wel eens fout: een aantal jongeren houden ervan om hun contactlijst zo lang mogelijk te maken en er ook onbekenden aan toe te voegen.

Openbare chatboxen

Veel openbare chatboxen werken via een zogehete directe socket connectie waardoor de berichten zonder tussenkomst van de webbrowser doorgegeven worden. Dit zorgt ervoor dat het transport sneller verloopt.

Heeeeey joep :P

  1. Etymonline.com: Chat