Bedreiging (strafrecht): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  13 jaar geleden
k
speling
k (speling)
Bovenkerk onderscheidt drie soorten bedreigingen:
* bedreigingen door éénlingen. Dit kunnen gestoorden zijn of mensen die handelen uit een persoonlijke frustratie. ''Copycat'' gedrag komt in deze categorie ook veel voor: het ene geval lokt het volgende uit. In de meeste gevallen worden bedreigingen uit deze categorie echter niet omgezet in daden.
* bedreigingen vanuit een bepaalde groep of milieu welke politiek of ideologisch gemotiveerd zijn. Dit politiek geweld, zoals Bovenkerk het duidt, komt in Nederland vanaf de [[jaren '70]] voor en betreft veelal gecalculeerde gedragingen. Uit een onderzoek in 1995 naar 359 gevallen van ideologisch gemotiveerde gewelddadigheden bleek dat de incidenten in tweederdetwee derde van de gevallen (241) als '[[links (politiek)|links]]' ([[kraken (pand)|krakers]], anti-militairistenmilitaristen, radicale dierenactivisten) gemotiveerd te typeren waren. Bedreigingen in deze sfeer worden onder omstandigheden wel degelijk in feitelijk fysiek geweld omgezet.
* bedreigingen door de [[georganiseerde misdaad]]. Hierbij gaat het vrijwel uitsluitend om het verdedigen van zakelijke belangen op illegale markten voor drugs, wapenhandel enz. Uit eerder onderzoek bleek dat de georganiseerde misdaad over het algemeen zal trachten ongemerkt weg te komen met zijn activiteiten. Maar als het niet anders kan is men bereid, ook contra de overheid, op te treden en bedreigingen passen daarbij waarbij het uitvoeren van de geuite dreigementen aannemelijk is.
 
20.562

bewerkingen

Navigatiemenu