Therapeutische diagnose: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Erwin85Bot (overleg | bijdragen)
k Erwin85Bot: Sjabloon:Disclaimer medisch lemma toegevoegd.
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{Disclaimer medisch lemma}}
{{Disclaimer medisch lemma}}


Een '''therapeutische diagnose''' is een [[diagnose]] waarbij een proefbehandeling wordt ingesteld, zonder dat men zeker weet of het zal helpen. Indien het effectief blijkt om de [[ziektesymptomen]] te bestrijden, dan krijgt men een aanwijzing wat de [[oorzaak]] van de [[ziekte]] was. Is dit niet zo, dan moet men verderzoeken.
Een '''therapeutische diagnose''' (Lat: diagnose ''ex iuvantibus'') is een [[diagnose]] waarbij een proefbehandeling wordt ingesteld, zonder dat men zeker weet of het zal helpen. Indien het effectief blijkt om de [[ziektesymptomen]] te bestrijden, dan krijgt men een aanwijzing wat de [[oorzaak]] van de [[ziekte]] was. Is dit niet zo, dan moet men verderzoeken.


{{beg|geneeskunde}}
{{beg|geneeskunde}}

Versie van 22 mrt 2008 13:22

Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een therapeutische diagnose (Lat: diagnose ex iuvantibus) is een diagnose waarbij een proefbehandeling wordt ingesteld, zonder dat men zeker weet of het zal helpen. Indien het effectief blijkt om de ziektesymptomen te bestrijden, dan krijgt men een aanwijzing wat de oorzaak van de ziekte was. Is dit niet zo, dan moet men verderzoeken.