Antigeen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
6 bytes verwijderd ,  13 jaar geleden
k
typo
(Redactionele wijziging)
k (typo)
Een '''antigeen''' ([[Engels (taal)|En]]: '''antigen''', afk. van ''antibody generating'') is een [[molecuul]] dat in staat is een reactie van het [[afweersysteem]] op te wekken, waarbij [[antistof]]fen worden aangemaakt. [[Virus_(biologie)|Virussen]] of [[bacterie|bacteriën]] kunnen op deze manier herkend worden als lichaamsvreemd, waarna een afweerreactie op gang komt en genezing bereikt kan worden.
Als het binnendringende molecuul geen kwaad kan is een afweerreactie ongewenst. Dit is bijvoorbeeld het geval bij [[allergie|allergische]] reacties, waarbij de afweerreactie soms zelfs dodelijk kan zijn (zoals bij een wespesteekwespensteek). Ook bij [[orgaantransplantatie]]s en [[bloedtransfusie]]s kunnen de antigenen op het [[orgaan]] of op de [[rode bloedcel]]len zorgen voor een afweerreactie, waarna vaak een levensgevaarlijke afstoting of afbraak ontstaat.
 
Een antigeen molecuul kan alleen een reactie van het afweersysteem opwekken als het of zelf voldoende groot is of als het door binding aan een ander molecuul, b.v. een eiwit, groot genoeg wordt om een antistof-reactie op te wekken. Een dergelijk bindend molecuul heet een [[hapteen]].
 
Cellen in het dierlijk lichaam bevatten een groot aantal stoffen en uitstekende molecuul-uiteinden op de buitenkant van hun membraan die als antigenen kunnen fungeren. Bekend zijn onder andere de [[bloedgroepantigeen|bloedgroep-antigenen]], maar er zijn er nog vele andere. Deze antigenen zijn er de oorzaak van dat transplantaties niet tussen iedere donor en ontvanger mogelijk zijn: als geen bijzondere voorzorgen worden getroffen zal een nieuwe cel van een ander vrijwel altijd worden herkend als lichaamsvreemd.
 
 
 
 
[[Categorie:Allergie]]
526

bewerkingen

Navigatiemenu