Frictiewerkloosheid: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
151 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
→‎UV-relatie: bescherming copyright (refereren zonder de bron te vermelden is niet toegestaan)
(→‎UV-relatie: bescherming copyright (refereren zonder de bron te vermelden is niet toegestaan))
Het gelijktijdig voorkomen van werkloosheid en [[vacatures]] (openstaande vraag) kan tot uitdrukking worden gebracht in een wiskundige formule: de [[UV-relatie]], waarbij U staat voor '''unemployment''' (werkloosheid) en V voor '''vacancies''' (vacatures)<ref>Dow JCR, Dicks-Mireaux LA (1958), "Demand for labour: a study of conditions in Great-Britain: 1946-1956", Oxford Economic Papers, 1-33</ref>. Dit is een curve in de vorm van een [[hyperbool]] (U x V = constant) of een vergelijkbaar functioneel verband: naarmate de een toeneemt zal de ander dalen, maar nooit tot nul. Als de arbeidsmarkt ruimer of krapper wordt, vindt een beweging langs de UV-curve plaats. Factoren die de frictie op de arbeidsmarkt beïnvloeden verschuiven de curve.
 
De exacte formule kan expliciet door [[aggregatie]] worden afgeleid van een kansverdeling van [[deelmarkt]]en, zoals de [[normale verdeling]]<ref>P. Kooiman (1986), "Some empirical models for markets in disequilibrium", proefschrift, Erasmus Universiteit Rotterdam</ref> of de [[Weibull-verdeling]]<ref>G. den Broeder, "A family of market transaction functions", Foundations of Empirical Economic Research, Nederlands Economisch Instituut, 1983</ref>. De laatste heeft de hyperbolische UV-relatie als bijzonder geval. Deze formules zijn toegepast in twee [[Economisch model|modellen]] van de [[Nederlands]]e economie, AMO-K (Weibull-verdeling) en FREIA<ref>Hasselman BH, Okker VR, Den Haan RJA (1983), "FREIA: Een macro-economisch model voor de middellange termijn", Centraal Planbureau, Monografie 25</ref> (normale verdeling).
 
De frictiewerkloosheid is maximaal als werkloosheid en vacatures in evenwicht zijn: alle werkloosheid is dan frictiewerkloosheid. Zodra er aanbodoverschot ontstaat, is er ook [[conjuncturele werkloosheid]]. De ligging van de UV-curve blijkt door de jaren heen vrij constant te kunnen zijn, maar is ook beïnvloedbaar.
 
==Overheidsbeleid==
4.393

bewerkingen

Navigatiemenu