Nieuwe Prinsengracht: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Souffleur (overleg | bijdragen)
k link Plantage (Amsterdam)
Souffleur (overleg | bijdragen)
k detail en Ben Polakbrug
Regel 12: Regel 12:


==Architectuur==
==Architectuur==
* Vanwege de bijzondere architectuur heeft het DB van het Stadsdeel Centrum op [[20 mei]] [[2003]] besloten om '''Nieuwe Prinsengracht 86-94''' op de gemeentelijke [[monument (erfgoed)|monumentenlijst]] te plaatsen.
* Vanwege de bijzondere architectuur zijn de panden '''Nieuwe Prinsengracht 86-94''' een gemeentelijke [[monument (erfgoed)|monumentenlijst]] te plaatsen.
* De'' Ben Polakbrug'' (brug 258, een zgn. plaatbrug uit 1924) over de Nieuwe Prinsengracht bij de [[Roetersstraat]], is vernoemd naar wethouder, huisarts en verzetsstrijder B.S.Polak.(1913-1993)
* Ook ''brug 258'' (Nieuwe Prinsengracht/Roetersstraat), met de bijnaam ''plaatbrug'' is monument. Ze is gebouwd in [[1924]].


==Zie ook==
==Zie ook==

Versie van 5 apr 2008 13:35

Locatie van de gracht (donkerblauw)

De Nieuwe Prinsengracht ligt in het verlengde van de Amsterdamse Prinsengracht in de oostelijke grachtengordel, tussen de Amstel en de Plantage Muidergracht in de Plantage. De Nieuwe Prinsengracht grenst aan de achter theater Carré gelegen Onbekendegracht.

Geschiedenis

De Prinsengracht de derde van drie grachten behorende tot de Amsterdamse grachtengordel, werd in 1612 aangelegd. Het deel tussen de Leidsegracht en de Amstel behoort tot de uitleg van 1658.
Bij de laatste uitbreiding werd het gedeelte ten oosten van de Amstel aangelegd. Dit laatste deel: de Nieuwe Prinsengracht, ook wel de Joodse Prinsengracht genoemd, lag evenals de Nieuwe Herengracht en de Nieuwe Keizersgracht in het destijds welvarende deel van de Amsterdamse Jodenbuurt.

Bekende bewoners

Architectuur

  • Vanwege de bijzondere architectuur zijn de panden Nieuwe Prinsengracht 86-94 een gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.
  • De Ben Polakbrug (brug 258, een zgn. plaatbrug uit 1924) over de Nieuwe Prinsengracht bij de Roetersstraat, is vernoemd naar wethouder, huisarts en verzetsstrijder B.S.Polak.(1913-1993)

Zie ook

Externe bronnen

Sjabloon:GrachtenAmsterdam