Ernst Knorr: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Robert Prummel (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Advance (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Ernst Knorr''' ( - juni [[1945]]) was een officier, in de rang van Untersturmführer, van de [[SS]] en gaf leiding aan de [[Sicherheitsdienst|S.D.]], een van de [[Duitsland|Duitse]] politieorganisaties onder het gezag van [[Heinrich Himmler]] en het [[Reichssicherheitshauptamt]] in [[Berlijn]]. Na een stommiteit tijdens een verhoor van een communistische gevangene in het "[[Oranjehotel", de strafgevangenis in Scheveningen, waar hij zijn slachtoffer ombracht voordat deze informatie prijs had kunnen geven, moest hij op het [[Groningen|Groningse]] [[Scholtenshuis]], een Duits politiebureau, werken.
'''Ernst Knorr''' ( - juni [[1945]]) was een officier, in de rang van Untersturmführer, van de [[SS]] en gaf leiding aan de [[Sicherheitsdienst|S.D.]], een van de [[Duitsland|Duitse]] politieorganisaties onder het gezag van [[Heinrich Himmler]] en het [[Reichssicherheitshauptamt]] in [[Berlijn]]. Na een stommiteit tijdens een verhoor van een communistische gevangene in het "[[Oranjehotel]]", de strafgevangenis in Scheveningen, waar hij zijn slachtoffer ombracht voordat deze informatie prijs had kunnen geven, moest hij op het [[Groningen|Groningse]] [[Scholtenshuis]], een Duits politiebureau, werken.


In Groningen viel hij op door de verzetsstrijdster [[Esmée van Eeghen]] met dertien kogels te doorzeven en haar lichaam in het Van Starkenborghkanaal te werpen. Ernst Knorr is voor zijn misdaden nooit berecht, hij werd in 1945 gearresteerd en op zijn beurt in Scheveningen opgesloten. Daar stierf hij na een val van de ballustrade van de bovenste cellengalerij. Het kan [[zelfmoord]] zijn geweest maar in die eerste maanden na de oorlog werd ook wraak genomen op een aantal oorlogsmisdadigers.
In Groningen viel hij op door de verzetsstrijdster [[Esmée van Eeghen]] met dertien kogels te doorzeven en haar lichaam in het Van Starkenborghkanaal te werpen. Ernst Knorr is voor zijn misdaden nooit berecht, hij werd in 1945 gearresteerd en op zijn beurt in Scheveningen opgesloten. Daar stierf hij na een val van de balustrade van de bovenste cellengalerij. Het kan [[zelfmoord]] zijn geweest maar in die eerste maanden na de oorlog werd ook wraak genomen op een aantal oorlogsmisdadigers.


[[Categorie:Geschiedenis van Groningen|Knorr]]
[[Categorie:Geschiedenis van Groningen|Knorr]]

Versie van 8 apr 2008 20:30

Ernst Knorr ( - juni 1945) was een officier, in de rang van Untersturmführer, van de SS en gaf leiding aan de S.D., een van de Duitse politieorganisaties onder het gezag van Heinrich Himmler en het Reichssicherheitshauptamt in Berlijn. Na een stommiteit tijdens een verhoor van een communistische gevangene in het "Oranjehotel", de strafgevangenis in Scheveningen, waar hij zijn slachtoffer ombracht voordat deze informatie prijs had kunnen geven, moest hij op het Groningse Scholtenshuis, een Duits politiebureau, werken.

In Groningen viel hij op door de verzetsstrijdster Esmée van Eeghen met dertien kogels te doorzeven en haar lichaam in het Van Starkenborghkanaal te werpen. Ernst Knorr is voor zijn misdaden nooit berecht, hij werd in 1945 gearresteerd en op zijn beurt in Scheveningen opgesloten. Daar stierf hij na een val van de balustrade van de bovenste cellengalerij. Het kan zelfmoord zijn geweest maar in die eerste maanden na de oorlog werd ook wraak genomen op een aantal oorlogsmisdadigers.