Joe Speedboot: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
 
== Lomark ==
Lomark is een fictief dorp in het boek. Lomark heeft veel overeenkomsten met het Over-Betuwse stadje [[Huissen]], zoals het dorpje [[Loo]], de weg naar de pont naar Duiven ('Lange Nek' in het boek), zwemmen in 't Baggergat, de betonfabriek bij de zandafgraving (in het boek een asfaltfabriek), het landelijk gebied De Omval (in het boek "Achterom" genoemd) en het industriegebied [[Looveer]]. Huissen heeft als historisch symbool een zwaan ("Zwoan kleef oan!"), Lomark een haan. Verder vermeldt het boek historische feiten als het bombardement tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]], inclusief de voltreffer op het LoveerLooveer en een schuilkelder.
 
== Verfilming ==
Producent IJswater Films begon al in de 2005 met de voorbereidingen van de verfilming van Joe Speedboot. Echter, Wieringa en IJswater kregen een diepgaand meningsverschil over het voorgelegde scenario. Wieringa kon zich niet in het scenario van IJswater vinden. De schrijver meende dat het zijn verhaal banaliseerde en daagde de maatschappij voor de rechter.
 
Het mingsverschilmeningsverschil escaleerde dusdanig dat de rechter een uitspraak moest doen. Op 27 maart 2008 oordeelde de rechtbank dat IJswater Films niet het recht heeft om tot verfilming van Wieringa's bestseller over te gaan.
 
 
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu