Bernard ter Haar (dominee): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Robbot (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Velp - Link(s) veranderd naar Velp (Gelderland)
ABCF (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 11: Regel 11:


==Aftreden kabinet Thorbecke==
==Aftreden kabinet Thorbecke==
Op 15 april 1853 bood Bernard als voorzitter van de Amsterdamse kerkeraad in de Nieuwe Kerk een adres aan de Koning aan. Hij was daarbij vergezeld van een comité van kerkeraadsleden zomede 'een achttal der meest geachte Amsterdammers' onder wie de huisvriend van zijn ouders, de dichter Warnsinck. Na zijn toespraak antwoordde de Koning dat 'deze gewichtige dag de banden tusschen Nederland en Oranje nog vaster had aaneengesnoerd', hetgeen voor het kabinet [[Thorbecke]] aanleiding was om af te treden.
Op 15 april 1853, tijdens de [[aprilbeweging]], bood Bernard als voorzitter van de Amsterdamse kerkeraad in de Nieuwe Kerk een adres aan de Koning aan. Hij was daarbij vergezeld van een comité van kerkeraadsleden zomede 'een achttal der meest geachte Amsterdammers' onder wie de huisvriend van zijn ouders, de dichter Warnsinck. Na zijn toespraak antwoordde de Koning dat 'deze gewichtige dag de banden tusschen Nederland en Oranje nog vaster had aaneengesnoerd', hetgeen voor het kabinet [[Thorbecke]] aanleiding was om af te treden.


==Werken==
==Werken==

Versie van 14 apr 2008 12:48

Bestand:BernardterHaar.gif
Bernard ter Haar

Bernard ter Haar (Amsterdam, 13 juni 1806 - Velp, 19 november 1880) was een Nederlandse dominee, dichter en hoogleraar.

Leven

Bernard ter Haar werd geboren in 1806 als zoon van Barend ter Haar en Johanna Judith Hamming. Hij studeerde theologie aan de Universiteit Leiden en was twintig jaar lang hoogleraar in de godgeleerdheid en vierentwintig jaar lang predikant in verschillende gemeenten. Bernard ter Haar overleed op 19 november 1880 in Velp.

In 1839 werd Bernard benoemd tot Doctor honoris causa in de Theologie der Leidse Academie, in 1849 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1879 werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Eikenkroon.

Bernard was lid van het Koninklijk Nederlands Instituut en bestuurder van het Haags Genootschap tot verdediging van de Christelijke Godsdienst. De Ter Haar-straat in Amsterdam en de Ter Haar-kade in Leiden zijn naar hem genoemd.

Aftreden kabinet Thorbecke

Op 15 april 1853, tijdens de aprilbeweging, bood Bernard als voorzitter van de Amsterdamse kerkeraad in de Nieuwe Kerk een adres aan de Koning aan. Hij was daarbij vergezeld van een comité van kerkeraadsleden zomede 'een achttal der meest geachte Amsterdammers' onder wie de huisvriend van zijn ouders, de dichter Warnsinck. Na zijn toespraak antwoordde de Koning dat 'deze gewichtige dag de banden tusschen Nederland en Oranje nog vaster had aaneengesnoerd', hetgeen voor het kabinet Thorbecke aanleiding was om af te treden.

Werken

  • Joannes en Theagenes. Eene legende uit de apostolische eeuw (1838)
  • Huibert en Klaartje (1843)
  • De geschiedenis der kerkhervorming in tafereelen geschetst (1844-1845, 1854)
  • De Sint-Paulusrots (1847)
  • Het communisme onzer dagen (1850)
  • Aurora (1854)
  • Gedichten. Geïllustreerd door Nederlandse schilders (1876)
  • Laatste gedichten (1879)

Uitgaven

  • Kompleete gedichten (1878-1879; 2 dln. 1894)
  • De St. Paulusrots (1969)
  • Vinger Gods, wat zijt gij groot (1978)

Externe link