Gebruiker:Bart van der Pligt: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3.562 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Wijzigingen door Albeda van Blommesteynweg hersteld tot de versie na de laatste wijziging door Bontenbal)
Geen bewerkingssamenvatting
:Op [http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Verzoekpagina_voor_moderatoren/Sokpoppen&oldid=12097738#Gebruiker:Kipfilet deze pagina] maken mensen er een sport van om achter de identiteit van anonieme Wikipedia-gebruikers te komen. Men mag er vrijuit over dergelijke privacykwesties speculeren en krijgt nu en dan wat informatie over ip-adressen toegespeeld door een Wikipediamedewerker die daar, ongeacht de frivoliteit van het verzoek, naar mag kijken.
 
:Op [http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Klonen&oldid=11594805 deze pagina] lijkt Wikipedia de zeggenschap te claimen over teksten die op deze site staan. Sites die deze teksten zonder deugdelijke bronvermelding overnemen ''moeten'' volgens deze pagina "aan hun jasje getrokken worden - desnoods op juridische wijze". De slecht geïnformeerde lezer zou bijna de indruk krijgen dat de maker van dit gebod het auteursrecht op de teksten van Wikipedia heeft.
:Dat is niet het geval. De rechten berusten bij duizenden auteurs, al kun je er door de chaotische werkwijze van Wikipedia niet van opaan dat de onder 'geschiedenis' vermelde schrijvers die teksten ook daadwerkelijk hebben gemaakt. Omdat Wikipedia de GFDL-licentie waaronder men hier zijn teksten vrijgeeft niet aan de medewerkers uitlegt denken velen namelijk dat de inhoud van de encyclopedie klakkeloos van het ene naar het andere artikel mag worden gekopieerd, zonder aan deugdelijke bronvermelding te doen. Wikipedia "aan het jasje trekken" is bij deze auteursrechtenschendingen niet eenvoudig. Wie teksten op Wikipedia zet moet in principe zelf in de gaten gaan houden of zijn woorden naar andere artikelen worden verplaatst of gekopieerd en in voorkomende gevallen met de dader in overleg treden over het naleven van de GFDL. De ervaring heeft mij geleerd dat dat geen sinecure is en na een paar keer ben ik er maar mee opgehouden. Er staan dus nog steeds volop teksten van mijn hand op deze site waarvan niet meer is na te gaan dat ik ze ooit heb geschreven.
:De afgelopen dagen is mij gebleken dat zelfs de zeggenschap over de ''eigen handtekening'' op Wikipedia ter discussie kan worden gesteld. Ook die mag volgens de mores van Wikipedia als hij eenmaal is gezet, zonder toelichting in andere omgevingen opduiken. Het dieptepunt is daarmee wat mij betreft wel bereikt.
 
:Niet alleen de inhoud van de encyclopedie, maar ook fundamentele zaken als [http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Privacyschending&oldid=11168351 privacybescherming], het respecteren van auteursrecht en zeggenschap over de eigen handtekening worden op Wikipedia overgelaten aan de grillen van de massa. Ik heb geen zin meer om deze elementaire zaken keer op keer te moeten bevechten.
 
:Als ik aan deze encyclopedie in de toekomst nog wat bijdraag, is dat in de wetenschap dat de vermelding van de GFDL een wassen neus is. Ik zal niet meer onder mijn echte naam posten want daarmee wordt niet zorgvuldig omgegaan. Ik wijs Wikipedia erop dat volgens de Nederlandse ''Wet bescherming persoonsgegevens'' de koppeling van mijn naam aan een IP-nummer over 6 maanden uit hun archieven dient te zijn verdwenen. Wie ergens op deze site een bericht aantreft met mijn naam eronder kan door op ''geschiedenis'' te klikken achterhalen of, en zo ja: in welke context, ik het daar heb neergezet. (De manier waarop Wikipedia discussies weergeeft, biedt op dat gebied geen enkele waarborg -- iedereen kan achteraf dingen veranderen, ook aan andermans teksten.)
 
[[Gebruiker:Bart van der Pligt|Bart van der Pligt]] 21 apr 2008 11:14 (CEST)
 
[[en: User: Bart van der Pligt]]
5.905

bewerkingen

Navigatiemenu